Нове на сайті:
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

«Вчитися самим і вчити інших» - прагнули члени таємного учнівського товариства «Громада» у Тернополі, заснованого Іваном Пулюєм у 1863-му році. Зовсім юні (учні 5-8 класів Української гімназії, при якій діяло товариство) «громадівці» безстрашно несли в маси українську ідею, прагнули знати свою історію і поширювати українське слово в часи, коли українська мова вивчалася за шкільними партами лише кілька годин в тиждень. Присяга при вступі до «Громади», зі спогадів Євгена Олесницького, звучала: «Тайне товариство ніколи не зраджу і все життя буду працювати на користь рідного народу і народної справи».

Протягом року у Тернополі передбачено ряд заходів, приурочених святкуванню 150-ї річниці з часу заснування у Тернополі таємного учнівського товариства «Громада». Сам ювілей припадає на січень 2013 року.

Під час прес-конференції в Українському домі «Перемога» розповісти про цікаві моменти і заслуги видатних українських патріотів прийшли науковці, дослідники, які займаються популяризацією дещо призабутої теми «діяльності громадівців» і визначенням її ролі в сучасному суспільстві. Зокрема, перед присутніми в «Перемозі» 5 березня виступали: голова Тернопільського осередку Наукового товариства імені Шевченка, член-кореспондент НАМН України Михайло Андрейчин, Член НТШ, професор ТНЕУ Ольга Збожна, заступник голови Тернопільського осередку НТШ Григорій Возняк, заступник міського голови Леонід Бицюра.

За словами Ольги Збожної, громадівська молодь – це була когорта національно свідомих юнаків, які єднались навколо національної ідеї по всій Галичині.

«Громада» - це таємне товариство, яке в умовах тотального панування поляків підпільно проводило свої зібрання та збирало навколо себе національно свідому молодь. Історію України вони змушені були вчити з історії поляків, росіян, німців, з історії сусідніх народів, що жили біля нас. Тексти доводилося перекладати або переписувати. Твори Шевченка члени “Громади” декламували неперевершено, в них навіть вважалося дуже престижним знати якнайбільше творів Кобзаря. Гроші на купівлю книжок чи передплату газет «громадівці» самостійно збирали по копійці. Крім того, велася постійна переписка між собою, завдяки якій вони єднались по всій Україні. Це була національно свідома, активна молодь, яка несла просвіту в маси. На таких людей має орієнтуватися сьогоднішнє покоління, якщо ми хочемо мати міцну державу і національну еліту в Україні», - переконана Ольга Збожна.

Перша «Громада» була заснована на Великій Україні Володимиром Антоновичем, а потім такі товариства поширились по інших містах Східної України. В Тернополі «Громада» була заснована Іваном Пулюєм, який знав 15 мов, тому неабияк прислужився до перекладання відомостей про українську історію з іншомовних джерел.

Саме у спогадах Івана Пулюя чітко окреслено мету “Громади”: “Жити в чистоті моральній, пильно вчитись в школі, познайомитись з історією народу та його літературою, ставати в оборону рідного слова проти ворожих нападів москвофілів і поляків, говорити рідною мовою”.

«Іван Пулюй постійно наголошував на неабиякій ролі просвіти в національному становленні молодого покоління. Йому належать слова: «Нехай просвіта стане твоїм оружжям». Ми зараз стоїмо перед необхідністю повертати в історію визначні імена, гідні того, щоб на них орієнтувалося молоде покоління. Можливо, приклад патріотизму, яким вони є для нас, стане тим стимулом, котрий змусить нашу молодь зацікавитися своєю державою. Наприклад, Іван Пулюй наполягав зробити товариство відкритим і саме з його ініціативи було засноване українське товариство «Сокіл» (яке згодом перейменували на «Січ» ) у Відні. Воно на всю Європу голосило, що є український народ і має бути українська держава. Всі «громадівці» говорили українською мовою при тому, що вона викладалася в той час на рівні грецької – кілька годин в тиждень. Поза «Громадою» ніхто з тодішніх молодих людей, як свідчить історія, нічого не досягнув. «Громадівці» йшли шляхом – вчитись самим і вчити народ. Вчилися тих речей, які є найважливішими – жити і працювати для свого народу – і тому стали визначними людьми. Це те, чого повинна прагнути теперішня молодь», - зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра.

У Тернополі «Громада» діяла до червня 1887 року. Товариство стало своєрідним плацдармом для утворення інших націоналістичних організацій. Тому, як вважають науковці, ідеї, що були передбачені ще тоді членами товариства, слід продовжувати розвивати сьогодні.

«У Науковому товаристві ім. Т. Шевченка є багато матеріалів, які свідчать, що в нашій історії є віхи, які потрібно відкривати – для того, щоб вчитися на цих фактах. Адже крізь призму часу вони не втрачають своєї значимості. Ідеї, які сповідували «громадівці», є актуальними і сьогодні. Їх потрібно доносити до широких кіл, вчити молодь бути гордими з того, що ми українці, не забувати мову рідну, адже в світі не поважають людей, що не поважають свою Батьківщину», - вважає член-кореспондент НАМН України Михайло Андрейчин.

Протягом року у Тернополі проведуть ряд заходів, присвячених святкуванню 150-річчя від дня заснування тернопільської «Громади». З 5 березня стартував конкурс на кращий ескіз меморіальної таблиці на честь ювілею. Ідея її створення полягає в тому, щоб продемонструвати сучасному поколінню ту мету, яку «громадівці» ставили перед собою. Ескізи меморіальної таблиці прийматимуть в управлінні культури та мистецтв міськради до 6 квітня. Встановити її планують уже 14 жовтня цього року.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.