Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Жінка в армії чи в міліції – давно не рідкість, хоча їх досі в цих сферах називають “родзинками”.

Поділ на чоловічі та жіночі професії нині взагалі став дуже умовним, наголошує начальник відділу організації профорієнтації і профнавчання обласного центру зайнятості Тетяна Білінська. Хоча є спеціальності, за якими все ж міцно закріпилося поняття суто “жіночі” та “чоловічі”. Так, перелік найпопулярніших жіночих професій у Тернополі - вчитель, медсестра, касир, бухгалтер, викладач, продавець, прибиральниця.
Склали перелік професій
- Я не вбачаю чіткої межі між чоловічими та жіночими професіями, - пояснює Тетяна Білінська. - До прикладу, не вважаю професію таксиста суто чоловічою. Дивіться, скільки сьогодні жінок водять машину. Я теж маю права та стаж кермування. Тому при бажанні також можу стати таксистом.
Усе залежить від того, якою є мотивація у людини, щоб працювати за тією чи іншою спеціальністю. Адже ніхто не може нині заборонити стати навіть космонавтом.
- Хочеш працювати - працюй. Але людина має знати, чим це може для неї закінчитися, як така робота відіб'ється на здоров'ї, - продовжує жінка.
Перелік професій із підвищеною небезпекою для жінок визначило Міністерство охорони здоров'я України наказом від 10.12.1993 р. за №241 (див. таблицю справа - прим. ред.). Отже, не дозволяється використовувати працю жінок на важких роботах і на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, у нічний час, піднімати і переміщувати предмети, маса яких перевищує встановлені граничні норми. До прикладу, нагадує пані Білінська, протягом робочого жінка не може піднімати вантажі важчі 7 кг.
Обирати треба з розумом
- Для тих, хто обирає небезпечну професію, ми проводимо психодіагностику, - пояснює фахівець. - Адже таксист, верхолаз, кранівник – роботи, які можуть зумовити не тільки проблеми у здоров'ї жінки. Окрім того - нести небезпеку для оточуючих.
У таких дослідженнях враховують окремі психофізіологічні показники такі, як наприклад, увагу, технічне мислення, реакцію на об’єкт, що рухається, оперативну та короткочасну пам’ять. Тобто те, якою мірою у жінки розвинуті необхідні для професійно важливі якості, пояснює пані Білінська.
- Уявіть, якби водієм працювала людина із порушеною координацією рухів, низькою концентрацією чи переключенням уваги, - продовжує співрозмовниця. - Якщо людині за психофізичними показниками чи станом здоров'я протипоказана та чи інша робота, краще від неї відмовитися. І це не дискримінація, а розумний вибір.
Рідкісні професії обирають жінки, які хочуть бути особливими, вважає Тетяна Білінська.
- Хтось із панянок хоче екстриму, тому йде у верхолази. Хтось заради престижу хоче носити зброю. Ніхто їм цього вже не заборонить, - запевняє жінка. - Головне, незважаючи на чоловічу професію, все ж залишатися жінкою.
Утім, нагадує фахівець, представниці прекрасної статі слід обов’язково прорахувати ризики, які несе зроблений нею вибір.
- Пригадайте легендарну трактористку Пашу Ангеліну, - каже пані Білінська. - Тисячі жінок за її прикладом сіли на кермо тракторів. Мало хто із них знав, що через постійний шум вони страждатимуть від професійної хвороби — глухоти.
Окрім того, перша жінка-тракторист, додає пані Білінська, через постійну роботу з дизпаливом і мастилами, захворіла та померла від цирозу печінки.
- Жінки можуть дати фору чоловікові у будь-якій сфері, - переконана пані Білінська. - Але робота має давати задоволення, а не шкодити здоров'ю.

Професії-табу для жінок
Роботи, на яких заборонено працювати жінкам, визначали з урахування анатомічної та фізіологічної особливостей їхнього організму.
підземні роботи в гірнодобувній промисловості та на будівництві підземних споруд;
загальні професії виробництва гумових сумішей та їх переробки;
лісозаготівельні роботи: обрубувач сучків, здирник;
виробництво меблів: облицювальник деталей меблів, пресувальник виробів із деревини;
виробництво скла і виробів зі скла: видувальник скловиробів, набирач скломаси, зварювальник скляних виробів;
на селі: водій авто, який працює на автомобілях вантажопідйомністю понад 1 тонну на перевезеннях у сільській місцевості, працівники, зайняті на вирощуванні, збиранні, транспортуванні та первинній обробці тютюну, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, який працює на тракторах;
антенник-щогловик;
водолаз;
газорятівник;
підривник;
десантник-пожежник, парашутист-пожежник;
кочегар;
машиніст бульдозера.
Перелік важких робіт і робіт зі шкідливими небезпечними умовами праці, на яких заборонили застосовувати працю жінок, затвердили наказом Мінохоронздоров’я від 29.12.1993 р, пише “20 хвилин”        

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.