Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Крім того, він є представником церкви «Посольство Боже» Сандея Аделаджі.

Місяць тому головою Громадської ради з питань духовності та моралі (далі - Громрада) обрано священнослужителя Олега Крочака. На перший погляд, нічого крамольного в цьому немає, але, як повідомив «Номер один» настоятель Свято-Троїцького Духовного центру отець Анатолій Зінкевич, цей пан є представником церкви «Посольство Боже» Сандея Аделаджі.

Щоб засмітити українську християнську душу та користуючись великою побожністю мешканців нашого регіону, до нас проникає велика кількість різних сект: від протестантів і єговістів до язичників і кришнаїтів. Дійшло вже до того, що нетрадиційні вірування почали формувати громадську думку цілого Тернополя.

– Створення у міській раді громадської ради з питань духовності та моралі – ідея хороша, – каже о. Зінкевич, – адже рада, серед іншого, має сказати своє слово від імені церкви. Але те добре хтось підмінив. У цій раді я бачу не тільки представників традиційних церков, а й протестантів, єговістів тощо. Виходить, або їх вже стільки, що вони можуть делегувати у такі поважні ради своїх представників і навіть очолювати ці ради, або ж хтось їх туди просовує. Якщо хтось просовує, то кому це вигідно, що це за такі рухи, що це за такі служби, хто має такий вплив і в чому є замовлення? Я не хочу подумати, що так сталося за ініціативи ВО «Свобода» як партії, в якої у місті контрольний пакет. Хоча і в неї, як і в кожній партії, є багато проблем, адже серед її активістів є не лише представники традиційних церков.

Оскільки отець Анатолій Зінкевич благословив ВО «Свобода» на участь у виборах, тому він рекомендує цій політичній силі, яка, за його твердим переконання, стоїть на засадах свободи та української державності, позбутися від «сміття»…

– Переді мною не стоїть питання очорнити людину чи її принизити, – зазначив отець Анатолій. – Питання іншого плану. Те, що неправильно робиться з черговим заходом чергової партії в нашому місті,потрібно викорінювати. І якщо не допомагає терапевтичне, то потрібно хірургічне втручання. Інакше партія «Свобода» в Тернополі може втратити свій авторитет. В Україні секти можуть мати місце у приватному порядку, але не виведенні в абсолютну апріорію. Тому «Свобода» повинна негайно відреагувати на цей кричущий факт.

У Тернопільській міській раді один з відповідальних працівників повідомив «Номер один», що Олег Крочак, за їх інформацією, очолює місіонерський центр церкви «Посольство боже». Натомість є й інша інформація. Згідно з нею Олег Крочак очолює в Тернополі незареєстровану громаду церкви «Ісуса Христа», яка нібито збирається на вулиці Пирогова і має намір отримати офіційну легалізацію. В особистій розмові з журналістами Олег Крочак не підтвердив, але й не спростував заяви отця Анатолія щодо приналежності до церкви «Посольство боже»…

Водночас приналежність голови Громради до нетрадиційних вірувань – це лише квіточки. Протоієрей Анатолій зазначив: «Олег Михайлович Крочак (1969 р. н.), той самий, який нині формує духовність і мораль Тернополя, очолюючи відповідну Громадську раду, в 1996 році  Королівським районним судом м. Житомира засуджений на строк 13 років за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах (ст. 86-1Ч КК України). Не відбувши 2-х років 1 місяця і 23 днів, О. Крочак у червні 2004 року умовно-достроково звільнений" (як підтвердження, отець продемонстрував відповідний документ – авт.).

– І ця людина, – логічно запитує о. Зінкевич, – виявляється, сьогодні очолює духовну раду. Чого чекати від такої людини? Як вона вирішуватиме питання, пов’язані з духовністю? Чи буде така людина сприяти і помагати міському голові і чи потрібна вона міському голові? Чи наша міська рада в такому контексті зможе вирішити питання духовності, які хвилюють більшість її громадян? Невже «аделаджі» нам будуть формувати мораль. Невже серед православних чи греко-католиків немає достойних людей, які б формували мораль тернополян…

На закиди священнослужителя Олег Крочак відреагував доволі своєрідно.

– У мене немає бажання коментувати слова священика, якого я не знаю. У моєму розумінні духовна особа високого статусу, перед тим як робити подібні заяви, повинна перш за все зустрітися зі мною особисто. А коли так сталося, то у мене питання: а наскільки є духовною ця людина, – резюмує Олег Михайлович.

Що цікаво, пана Крочака було обрано головою громадської ради 3 березня, а вже 11 березня міський голова при розмові з депутатами попередніх каденцій, які звернулися до мера на предмет невідповідності формування Громадських рад (серед іншого, екс-депутати вказали на те, що в раду по духовності та моралі входить чотири сектанти), озвучив сенсаційну новину. Тоді Сергій Надал зазначив, що голова вищезгаданої громадської ради є… двічі судимий і з цим потрібно щось робити. Однак 15 березня на сайті міської ради з’являється розпорядження мера (№130), де затверджено Олега Крочака головою Громради. А на наступному засіданні Громради, 17 березня, нічого у плані зміни голови не відбулося, хоча й був присутнім гуманітарний заступник мера Леонід Бицюра…

А між тим, Олег Крочак, очолюючи Громраду, яка є консультативно-дорадчим органом при Тернопільській міськраді, буде вносити пропозиції від членів ради, в тому числі і свої, на сесію міської ради чи виконавчий комітет. Не виключаємо, що ці пропозиції міститимуть і раціональне зерно, адже пан Крочак міг і змінитися, покаятися, але все ж… Сподіваємося, що керівництво міста зробить правильні висновки і в нашому високодуховному краї духовністю та мораллю опікуватимуться гідні люди, які не мають, по-перше, криміналу за собою, по-друге, є представниками традиційних церков. Звичайно, кожен з нас вправі вибирати релігійні уподобання і не журналістам їх нав’язувати, але в місті, де 90% жителів є прихожанами греко-католицький та православних церков, думку громади в раді з питань духовності та моралі мають формувати правдиву, а не викривлену представниками нетрадиційних течій.

Коментарі з цього приводу:

Андрій Шкула, заступник голови Громадської ради з питань духовності і моралі:

– Коли ми обирали голову Громради, то практично нічого одне про одного не знали. Про минуле пана Крочака члени ради, мабуть, дізнались із заяви о. Анатолія. Проте, як на мене, минуле, якщо воно не впливає на вчинки, повинно залишатись в минулому. Поки що зі сторони пана Крочака, як голови ради, не було кроків, які б викликали підозри чи осторогу. Окрім того, акцентувати увагу на особистості голови не варто, як це робить о. Анатолій Зінкевич, адже рада – орган колегіальний і усі рішення приймаються більшістю. В будь-якому випадку на наступному засіданні ради нові факти з біографії голови будуть обговорені. До речі, хотілося б сказати декілька слів і про самого пана Зінкевича. Як на мене, не личить духовній людині, священику з таким осудом розповідати про іншу людину та ще й за її спиною.

Павло Сливка, член Громадської ради з питань духовності і моралі:

– Громадську раду з питань духовності і моралі повинна очолити людина перш за все високоморальна. Судячи з інформації про судимість п. Крочака, він не є моральною особою. Коли його обирали головою громадської ради 3 березня, то він про цей факт повинен був сказати. До того ж Крочак належить до нетрадиційної для нашого краю релігійної організації. Крім того, із присутніх 11 членів Громради (всього в раді 16 чол.) «за» Крочака проголосувало 7 чоловік. Це більшість від присутніх на засіданні, але не від кількості членів ради. Тому він очолює раду незаконно. Взагалі цю раду повинна очолити людина, що не є духовною особою і належить до традиційних вірувань, бо є вже Духовна рада при міській раді, куди входить духовенство.

Андрій Кучерук, газета ”Номер один”

Коментарі  

 
+1 #1 Ігор 15.07.2011 00:25
" раніше засуджений" треба уточнити чи він часом не петух.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.