Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Минулої пятниці, під час ток-шоу «Шустер-LIVE», голова Тернопільської облради Олексій Кайда "гаряче" поспілкувався щодо бюджетних дірок області з, тоді ще не регіоналом, віце-прем’єр-міністром з питань економіки Сергієм Тігіпко. Аргументація зі сторони Сергія Леонідовича не була надто плідною, тому віце-прем’єр оригінально «випалив» Кайді: «До таких програм готуються. А Ви прийшли не підготовлені!» Звичайний, так би мовити, хід нападу при обороні, позаяк, політики чубляться в гостях у Шустера кожніської п’ятниці, втім, «кмітлива» фраза Тігіпка торкнула серця тернопільських писак і вони жваво кинулись дослівно передруковувати ток-шоу та цитувати Тігіпка - пише Ltdaily.info.

З приводу реального чи надуманого приниження звертаємось до самого Олексія Петровича. Ще телефоном він відповідає: «Мене принизили? Не я, озвученням тих бюджетних дірок та недофінансувань, а мене?!»

- Олексію Петровичу, Сергій Тігіпко сказав, що Ви прийшли непідготовлені на телепрограму, спростуєте?

- Звичайно! Вибачте, за нескромність, але мені здається, що я якраз прийшов найбільш підготовленим і, чи не єдиний, котрий прийшов на ефір із цифрами, бо області не вистачає 407 млн., із них – на медицину, освіту, культуру, тому подібне…В чому ж я був непідготовлений? Макіяж мав зробити? Як по-іншому? Я приніс конкретні цифри і те, що мені сказали, що ще буде квітень або те, що, мовляв, ми закрили вам ті роки…Я ж міг далі дискутувати з тим самим Гончаром, котрий казав, аби ми заробляли і знаходили гроші, бо наша область і так – дотаційна. Вони розказують, що Тернопільська область – дотаційна, а яка ж не дотаційна? Київська у нас недотаційна, а всі решта – дотаційні. А які суми йдуть в Донецьку область на шахти? І ще розповідатимуть, що ми дотаційні…

А статті по заробітній платі вони просто зобов’язані закривати. (закон “Про освіту” стаття 57. авт.) Це от минулого року один із керівників адміністрації почав розповідати мені, що потрібно 2 млн. грн. кинути на енергоносії, а це, вибачте, держава зобов’язана робити, а зі свого бюджету – я не дам. Бо у нас своїх проблем достатньо, – маса програм: здоров’я, соціального захисту, котрі ми маємо закривати із грошей громади Тернопільської області… А говорити, що я не підготовлений…Можна щось ляпнути, а ти спробуй потім переконай у протилежному. Потім говори-не говори, яка-небудь бабця скаже: «та що ви мені тут кажете, я ж по телевізору бачила»…

- Скільки коштує потрапити на «Шустер-Live»?

- Мені не коштує, мене запрошують, як з іншими – не знаю. Я там вже був тричі і це, власне, моя можливість, нехай через ток-шоу передати та пояснити позицію нашої політичної партії. «Свобода» не має своїх телеканалів, має лишень одну газету, котру створює та намагається поширювати. Тому це можливість, аби тебе і твою позицію почули. Теж є певні маніпуляції, хоча можливо це дійсно залежить від рекламодавців, коли мовця переривають на півслові і демонструють рекламу. Звичайно, це може збити із думки недосвідченого політика.

- Як відбувається позакулісне спілкування?

- Та ніяк. Коли є довга перерва п’ю собі каву, знаю, звичайно, багатьох гостей, але активно не спілкуємось.

- З Тігіпком часто перетинаєтесь у робочих моментах? На тій самі Раді регіонів?

- Не дуже часто. На Раді регіонів не завжди є присутні всі міністри, віце-прем’єр-міністри і так далі. Взагалі, там не завжди допускають до слова. Тим паче у представників Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей зовсім інша риторика, ніж у представників інших областей. Ми така собі опозиція.

- У березні минуло 3 роки діяльності теперішньої обласної ради. Назвіть здобутки, втрати?

- Ой, знаєте, це так чудово описано у моєму звіті (сміється). З ним може кожен, до речі, ознайомитись.( є на сайті Тернопільської обласної ради - авт.) Знаєте, основне – ми працюємо і хоч нам уже в перший рік пророкували щось про перевибори…Найбільше нервує, коли мені закидають, що я маю більшість. Яка там більшість? У тих, хто пише, певно із арифметикою недуже: «свободівців» є скільки? – 37, 7 – «нашоукраїнців» і УНП кілька – разом 56, а більшість – це поза 60. А здобутки – це близько тисячі прийнятих рішень, тернопільська – одна із найпродуктивніших обласних рад. Ми організовуємо той самий бюджетний процес, слухання, а не так, як інші ради, бо деякі області приймають бюджет ще до того як Янукович його підпише і зразу рапортують, мовляв, які ж ми молодці…У нас теж є випадок із Підволочиським районом, котрий проголосував бюджет раніше ніж область. Цьогоріч, приміром, ходили наші регіонали «ой, який класний бюджет, такого ще в житті не було», а зараз що? Голови опускають: «нам сказали так казати», – просто, як діти в дитсадочку.

- Коли літатимемо? Як з аеропортом справи?

- Літати дорого Хіба, якщо брати до уваги зі сторони львівських доріг…То там тільки літати. Можете позичити у Януковича вертоліт.(сміється).

- А з аеропортом геть ніяк?

- Насправді, по-тихеньку уже велись переговори із деякими компаніями. От у нас теж тут парадокси деякі. Знаєте, уздовж аеропорту – будиночки собі стоять, питання: законно чи незаконно? Але навіть не в тому суть, тільки починає летіти який-небудь літак у «тернопільському небі» – і зразу починаються: перевірки із правоохоронних органів. А ще потрібно державний акт на землю, а він відмінений за поданням транспортного прокурора, то ми за кого - «за наших чи за німців?»

На суд прокурор приходить, гримає кулаком і каже, що це все в інтересах державного підприємства «Універсал-Авіа», підприємства, котре вже виставили на приватизацію. Ми кожен рік просто «вигризаємо» бюджетні кошти для нашого аеропорту, а це ненормально, бо ми ці кошти використовуємо на виплату зарплат людям та на оплату енергоносіїв, а не на фонтани з лебедями. Бо я завжди казав і кажу, діяльність обласної ради – це є окремо політика і окремо – економіка. Поки ці питання не змішувати – є нормальна діяльність.

- Час виборів… Будуть змішувати.

- Та будуть. Вже намагаються мене якось розізлити, зокрема і ця ситуація з ток-шоу. Але це таке…

- Не вдається?

Зовсім.( сміється)

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...