Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Незважаючи на високі темпи розвитку науки, медики досі не можуть пояснити природу виникнення більшості вроджених вад розвитку у дітей. Однак, за словами лікарів, ризик виникнення вад можна зменшити, комплексно та відповідально підійшовши до планування вагітності. У рамках проведення тижня планування сім’ї фахівці медичної сфери підбили підсумки своєї роботи у цій царині. Головним досягненням вони вважають зменшення кількості абортів у порівнянні з попередніми роками майже у чотири рази. Головним чином зменшення показника – заслуга медиків, церкви та батьківського виховання. Та не меншу заслугу в цьому плані відіграють засоби контрацепції.

Чорнобильське лихо себе ще не проявило

Репродуктивне здоров’я українців уже давно переросло з медичної проблеми у національну. Зменшення народжуваності здорового населення може призвести до вимирання нації, застерігають спеціалісти. Аби не допустити цього, у галузі медицини створено окремий підрозділ, який займається питанням збереження репродуктивного здоров’я населення та планування сім’ї. 18 травня КУТОР «Центр здоров’я» зібрав за спільною проблемою медиків Тернополя, дотичних до питань планування сім’ї, аби з’ясувати, які чинники перешкоджають формуванню здорової та сильної нації.

Протягом останніх років у Тернопільській області показник вроджених вад дітей становить 22-30 новонароджених на 1000 дітей. Фактично він корелює середньоукраїнському, який становить 27-30 випадків на тисячу новонароджених. Хоча протягом останніх років показник вроджених вад дітей залишається стабільним, його структура змінюється. З невідомих нам причин зростає кількість дітей з хромосомними аномаліями та множинними вродженими вадами розвитку. Скажімо, вісім років тому в області протягом року фіксувалось 5-6 випадків хвороби Дауна, то протягом останніх років 12-15, не враховуючи випадки, які потрапляють у переривання вагітності за медичними показаннями. Помітно змінилась вікова залежність захворювання. Раніше такі діти народжувалися у батьків віком понад 40 років. Зараз діти з вадами розвитку (ВВР) народжуються з такою частотою у сім’ях з молодими батьками віком 18-25 років, – розповідає лікар-генетик Тернопільської обласної дитячої лікарні Юлія Гарбуз. – Частково зниженню показника ВВР сприяє покращення перенатальної діагностики вроджених вад розвитку і збільшилась кількість переривань за медичними показниками. У 2008 році кількість переривань вагітності за медичними показниками становила 12 випадків, у 2011 р. – 36. Як правило, переривання пов’язані з вадами розвитку, несумісними з життям або з такими, що призводять до важкої інвалідизації.

Загалом вроджені вади розвитку поділяються на три групи: генетично обумовлені, обумовлені впливом тератогенних факторів та обумовлені поєднанням двох зазначених факторів.

Найбільшою групою є мультифакторні захворювання, які включають поєднання генетичного та спадкового компонентів. Вони залежать від стану здоров’я матері, стану обмінних процесів в організмі матері та плоду, також від впливу зовнішніх чинників: радіації, високих температур, медикаментів, промислових, хімічних речовин. Чутливість до тератогенних факторів залежить від терміну вагітності. Найбільший ризик виникнення вроджених вад розвитку під впливом зовнішніх чинників у періоді 16-60 днів вагітності. Ці вади обумовлені пошкодженням спадкового апарата. Їх частка у структурі захворюваності становить близько 15% вроджених вад. Найменше вад формуються під впливом зовнішніх факторів. Це вади, які зумовлені особливостями перебігу вагітності. Вони становлять менше 1%.

Цікаво, що в Україні попри прогнози росту кількість вад, обумовлених радіаційним впливом, залишаються на рівні з країнами Європи. Не можна говорити, що радіаційний фон, який створився протягом останніх 30 років в Україні, впиває на формування вроджених вад розвитку. Іншою групою є вади розвитку, обумовлені генетичними чинниками, тобто спадковістю матері або мутаціями, які виникли на ранніх термінах вагітності.

Статеві партнери мовчать про свої інтимні проблеми

Іншим фактором, який вливає на репродуктивне здоров’я сім’ї, є хвороби, які передаються статевим шляхом.

Хвороби, які передаються статевих шляхом, зокрема трахомініаз, гонорейна інфекція, хламідійна герпесвірусна інфекція мають провідне значення у структурі гострих хронічних запальних процесів, порушують репродуктивну функцію і призводять до безпліддя, – розповідає головний лікар Тернопільського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Олександр Хара. – За останніми даними, неліковані або погано ліковані хвороби, що передаються статевим шляхом, спричиняють не лише безпліддя, а й онкологічні захворювання жіночої статевої сфери. За даними інституту дерматології та венерології АМНУ, 30% жінок, хворих на гонорею, звертаються за допомогою до гінеколога, а не дерматовенеролога. Часто хвороби, які передаються статевим шляхом, протікають безсимптомно і складають небезпеку не своїм перебігом, а наслідками, які вони спричиняють у кінцевому результаті. На жаль, ані жінки, ані чоловіки, у яких виявлено хвороби, що передаються статевим шляхом, не мають наміру повідомляти про захворювання своєму статевому партнеру. Переш ніж говорити про відповідальне батьківство та материнство, потрібно говорити про відповідальне партнерство.

При шкірвендиспансері діє венерологічний кабінет клініки дружньої до молоді. Тут юна особа має право пройти повне обстеження та лікування безкоштовно й анонімно. Пацієнт отримує свій індивідуальний номер, а доросла людина складає з лікувальним закладом конфіденційну угоду.

Ще одним критерієм стану репродуктивного здоров’я населення та планування сім’ї є показник переривання вагітності. Протягом останніх п’яти років область посідає 3-4 місця у рейтингу міст з найнижчим рівнем кількості переривання вагітності. У цьому плані Тернопільщина поступається тільки Львівській та Івано-Франківській областям. Протягом року на Тернопільщині проводять від 2500 до 3000 абортів. Майже 50% з цього числа становлять аборти за медичними показаннями. Така статистика явно тішить медиків, адже ще кілька років тому рівень абортів був у чотири рази більшим, а офіційний показник становить мало не 10 тис.

Майже 43% переривань вагітності, зафіксованих в області, зроблено не за бажанням жінки. Тобто це завмерлі вагітності, мимовільні викидні, неуточнені викидні та переривання за медичнимих показами. У цій площині нам зараз потрібно сконцентрувати свої зусилля, каже головний позаштатний спеціаліст-репродуктолог ГУОЗ Павло Кашуба. – Зараз надзвичайно актуальним є питання преконцепційної підготовки жінки перед настанням вагітності. Вона передбачає дотримання добре знайомих нам правил здорового способу життя: раціональне харчування, здоровий сон тощо. В останні роки народжуваність на Тернопільщині різко зросла. Свою роль у цьому відіграє держава, яка фінансово стимулює народження дитини. Тішить, що на Тернопільщині немає тенденції до збільшення кількості пологів у ранньому віці. В області такі випадки є поодинокими. Рідко фіксуються випадки вагітності у 15 років. Частіше реєструється вагітність у 16 та 17 років, однак це, швидше, винятки, ніж тенденція. На жаль, у такому віці молоді дівчата, як правило, намагаються перервати вагітність, а не народити дитину. Єдине – на народженні дитини можуть наполягати їхні батьки, які беруть на себе відповідальність за виховання новонароджених.

Зоряна Гарасимів («Номер один»)

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.