Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Попри численні заяви мерії про якісне і кваліфіковане обслуговування тернополян та об’єктів життєдіяльності міста чиновники міської ради не приховують невдоволення роботою керівників комунальних служб. Виходить якась антилогіка: одного дня вони працюють якісно та справно, іншого – звинувачені у фінансових махінаціях, відмиванні коштів, завищенні вартості послуг тощо. Відтак один за одним лави міської ради покидають керівники комунальних підприємств. Нещодавно під час засідання виконкому чиновники мерії показали «червону картку» багаторічному керівнику КП МШЕД, «Почесному працівнику ЖКГ України» Юрію Щирбі.

Добровільно-примусово

За офіційною версією Тернопільської міської ради заяву на звільнення із займаної посади Юрій Щирба написав за власним бажанням. Втім, що трапилось це з ініціативи міського голови Сергія Надала, мерія й словом не обмовилась. Формальною причиною різкої заяви мера стали фінансові порушення у діяльності підприємства, виявлені перевіряючими. Також претензії міського голови стосувалися оформлення договорів з приватними підприємствами тощо. Очевидно, до звіту керівника КП члени виконкому підготувались дуже добре, тому зауважень назбиралось на кругленьку суму.

Головне з них стосувалося такої собі співпраці КП з приватною структурою, яка виступала підрядником. Власником фірми був заступник пана Щирби. Вартість послуг, які виконував приватник, була, на думку членів виконкому, завищена. Крім того, обслуговування об’єктів міста відбувалося за допомогою техніки, яка перебуває у власності КП, адже своєї техніки підприємство не мало. У мерії підозрюють, що на цьому тісна співпраця між комунальниками та приватниками не завершувалась. Усі роботи фірма виконувала не тільки технікою, а й матеріалами КП, які закуплялися за кошти бюджету. Чому при такому розкладі комунальне підприємство самостійно не виконувало послуг, залишається тільки здогадуватися? Також критика чиновників стосувалася кадрової політики на підприємстві. Повернемося до вже згаданого заступника. Якщо він увесь робочий день проводив на КП, коли ж він встигав займатися приватною діяльністю. Таку ситуацію пояснили тим, що фірма працює всього кілька годин на тиждень. Тоді коли вона встигала обслуговувати місто? Питань у цій ситуації більше, ніж відповідей.

Втім, не святі горшки ліплять. Попри критику та звільнення пана Щирби, Сергій Надал виявив бажання залишитись з екс-керівником одного з найбільших КП міста у мирі та злагоді. Тому він навіть пообіцяв прислухатися до порад пана Щирби щодо посади в.о. керівника підприємства. За даними міської ради, офіційних кандидатів на посаду поки немає. Утім неофіційно посаду вже підготували для кандидата з Луцька, де раніше працював нинішній заступник міського голови Владислав Стемковський. Саме він і зауважив порушення в комунальному підприємстві. Нагадаємо, цього року на роботу підприємства по обслуговуванню міста виділено майже 17 млн. грн. Зважаючи на заяви мера про можливість виконання цих послуг у межах 10 млн. грн., сума, м’яко кажучи, колосальна. Хто буде освоювати її – питання часу.

Також неможливо не згадати про гучний скандал навколо земельної ділянки на території комунального підприємства, яку без конкурсу віддали приватній структурі. За однією з версій, КП планували довести до банкрутства і виставити на приватизацію. За збігом обставин, привласнити підприємство мали особи, в тому числі і з оточення перших осіб міста.

«Фронтовиків» та проектантів не чіпати

Моток кадрових перестановок розв’язав керівник «Тернопільтеплокомуненерго» Василь Штопко ще у серпні минулого року. Саме він одним із перших покинув стрій міської ради. Торік міський голова представив трудовому колективу КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” нового директора Йосипа Куртяка. Причина звільнення Василя Штопка – закінчення контракту, за яким він працював. У міській раді нове призначення пояснили великим досвідом роботи пана Куртяка в області енергетики. Втім не варто забувати, що КП невдовзі має реалізувати один з найбільших проектів міської ради вартістю у 30 млн. євро. Очевидно, аби освоїти ці кошти, мерії потрібна своя людина. Неодноразово міська рада у переліку трьох найбільш збиткових підприємств Тернополя зазначала КП «Тернопільводоканал», КП «Тернопільелектротранс» та КП «Тернопільтеплокомуненерго». Керівника останнього уже змінено, а ось двоє інших залишаються на займаних посадах. Тривалий час стосунки міського голови та головного «водоканалівця» були натягнутими. По підприємству здійснювались внутрішні перевірки, були й закиди щодо зловживання керівником службовим становищем під час його відпустки, зауваження до фінансового звіту тощо. Такі закиди Володимир Кузьма сприйняв стримано, і це, мабуть, допомогло уникнути відкритого конфлікту. Інша площина питання – депутатська діяльність керівників двох КП та за сумісництвом «фронтовиків». На початку каденції міської ради нового скликання фракція «Фронт змін» стояла у жорсткій опозиції до діючої влади. Тепер же критика опозиціонерів ослабла. Жодної загрози під час прийняття рішень на сесії міської ради фракція для мерії не несе, адже, як правило, підтримує усі запропоновані проекти. Відтак ситуація стабілізувалась на усіх фронтах.

Ще одним претендентом на звільнення у свій час був керівник КП «Місто» Микола Голяк. Питання по цьому підприємству мерія мусолила мало не півроку. Перші зауваження до керівника виникли торік під час його фінансового звіту. Пан Голяк взагалі не орієнтувався в питанні діяльності КП. У той час як КП зазнавало збитків, бухгалтер підприємства нараховувала собі кількатисячні премії за перевиконання норми, а зарплата у головного бухгалтера була мало не як у мера. Найбільше невдоволення у мерії як замовника викликали тривалий термін виконання робіт та висока вартість послуг. Це відштовхувало від КП всіх клієнтів. Як результат, показники у фінансових планах щороку зменшувалися. Плановий фінансовий показник 2011 року становить 773 тис. грн., однак його вдалося виконати у межах половини. На підприємстві цій ситуації знайшли пояснення, мовляв, роботу над багатьма об’єктами уже завершено, але гроші ще не надійшли. З іншого боку, плановий фінансовий показник підприємства на 2012 рік становить понад 400 тис. Якщо ж обіцяні суми мали надійти у 2012 році, то чому у фінансову плані закладена сума удвічі менша, ніж торік? Кілька місяців мерія буквально за вуха витягала це підприємство, щоб втримати його на плаву. Разом з тим, попри численні порушення його керівник залишився на займаній посаді.

Керівника «Тернопільміськліфт» позбулися разом з підприємством

Говорячи про кадрові зміни на КП, було б несправедливо не згадати «Тернопільміськліфт». Тут мерія перевершила саму себе і знайшла заміну не тільки керівнику підприємства, а й усьому КП. Мова йде про скандал навколо тендеру щодо обслуговування ліфтів. Його, нагадаємо, виграла охоронна фірма «Максима». Втім мова не про неї, а про саму процедуру тендеру. Участь у ньому не взяв головний претендент на роль виконавця послуг «Тернопільміськліфт». Справа покрита темрявою. Що насправді відбулося між керівником КП та міським головою, до кінця невідомо й досі. Спершу підприємство не взяло участі у тендері. Потім керівник КП звинуватив у цьому мера. Невдовзі виконком «зарубав» звіт підприємства. Керівника звинуватити у тому, що він самовільно відмовився від обслуговування 258 ліфтів на користь ПП, яке він очолював. Також підприємство отримало прочуханку за подвійну бухгалтерію, перекручування фінансової звітності, заниження прибутків. Чому мерія, знаючи про такі факти, одразу не розібралася з керівником, а дочекалася гучного скандалу щодо тендеру? Що це – збіг чи помста за гучні заяви керівника КП? Якою б не була відповідь, фінал для підприємства однаково залишається плачевним. 17 травня міська рада прийняла рішення про ліквідацію КП "Тернопільміськліфт". Дочірнє підприємство функціонуватиме й надалі. Наразі воно має нового керівника. За однією з версій мерія побачила критичну ситуація на підприємстві і вирішила довести його до банкрутства, а згодом віддати цей сегмент роботи у приватні руки. Навіть попри спростування міською радою цієї інформації результат говорить сам за себе.

До речі, наміру про зміну кадрів серед керівників КП міський голова не приховує. Він неодноразово відкрито заявляв про невдоволення роботою Юрія Щирби та Володимира Малка – керівника КП "Міськшляхрембуд". Останній, до речі, також звітував перед виконкомом про виконану роботу, але його пояснення щодо деяких статей витрат членів виконавчого комітету не задовольнили. Відтак звіт підприємства перенесено на 6 червня, а допомагати керівнику буде бухгалтер КП. Як бачимо, тактика повторюється, тому чи завершиться все благополучно для пана Малка, невідомо. Можливо, і йому, неочікувано для самого себе, доведеться, як і пану Щирбі, написати заяву на звільнення.

Номер один”


 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.