Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Органами прокуратури Тернопільської області на вимогу Генеральної прокуратури України проведено перевірки стану додержання законодавства про оздоровлення та відпочинок дітей, у ході якої виявлено чисельні порушення  і недоліки. Про це  повідомила старший помічник прокурора області І. Вигонна.

Зокрема, невідкладного збільшення потребує фінансування заходів у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. У поточному році з обласного бюджету на зазначені цілі виділено на 270 тис. гривень менше.  Така ж ситуація спостерігається у половині районів.

Більше того, у поточному році вдвічі скорочено витрати на оздоровлення дітей пільгових категорій, які навчаються в інтернатних закладах області. З огляду на це, більшість дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, обдарованих та талановитих вихованців інтернатних закладів області позбавлені можливості оздоровитися, а будуть охоплені лише послугами відпочинку.

Як засвідчили перевірки, порушення прав дітей на оздоровлення та відпочинок також спричинені неналежним виконанням обов’язків посадовими особами відповідних підрозділів обласної та районних державних адміністрацій. Не завжди здійснюються виїзди у дитячі заклади оздоровлення, не забезпечується належний контроль за діяльністю підпорядкованих відділів на місцях у сфері оздоровлення та відпочинку дітей. Лише відділами освіти окремих райдержадміністрацій проведені перевірки організації літнього відпочинку у таборах з денним перебуванням.

Продовжують мати місце факти порушень законодавства, що регулює порядок направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до Міжнародного дитячого центру «Артек» та Українського дитячого центру «Молода гвардія».

Так, начальниками відділів у справах сім’ї та молоді Кременецької та Теребовлянської районних державних адміністрацій не призначено працівників, відповідальних за підбір та направлення дітей до даних оздоровчих закладів. Відділом у справах сім’ї та молоді Теребовлянської райдержадміністрації не сформовано вичерпну базу даних дітей пільгових категорій, що унеможливлює здійснення належного розподілу виділених путівок між відповідними структурними підрозділами райдержадміністрації. Як наслідок, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, оздоровлюються в МДЦ «Артек» в осінньо-зимовий період, тоді як талановиті та обдаровані діти до оздоровчого закладу здебільшого направляються навесні та влітку.

Прокурором міста Тернополя встановлено, що управлінням сім’ї, молодіжної політики та спорту міської ради у поточному році для оздоровлення в МДЦ «Артек» та «Молода гвардія» направлені діти пільгових категорій, які вже забезпечувались оздоровленням у цих закладах у 2011 році. Зазначене призводить до порушення права інших дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Викликає занепокоєння той факт, що у поточному році більшість дітей (27 тис.) забезпечено відпочинковими послугами, а не оздоровленням (1,2 тис.)

Фактично, у кожному районі виявлено суттєві порушення під час організації та функціонування таборів денного перебування: відкриття пришкільних таборів без дозволів санітарно-епідеміологічної служби, прийом дітей до закладу за відсутності заяв батьків та медичних довідок, порушення встановленого Законом 6-ти годинного перебування дітей у таборі, незабезпечення дітей повноцінним харчуванням, порушення санітарно-гігієнічних та протипожежних норм і правил, незабезпечення медичними працівниками, відсутність організації змістовного дозвілля дітей тощо.

Для прикладу, у таборі з денним перебуванням при Копичинецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Гусятинського району виявлено ковбасні вироби, термін придатності яких минув, чим порушено вимоги санітарного законодавства.

Непоодинокі порушення Закону виявлено в діяльності позаміських дитячих закладів оздоровлення «Лісовий», «Лісовий дзвіночок», «Веселка», «Ромашка», “Лісова казка”, які залишились поза увагою відповідальних посадових осіб районних та обласної державних адміністрацій.

Упродовж кількох років поспіль не вирішується питання належного оздоровлення дітей-інвалідів, які виховуються у Петриківському та Мельниця-Подільському обласних комунальних дитячих будинках-інтернатах. Надання вихованцям даних інтернатних закладів оздоровчих послуг зводиться лише до організації посиленого харчування.

Незважаючи на те, що у поточному році в обласному притулку для дітей перебувало 49 неповнолітніх, службою у справах дітей обласної державної адміністрації не ініційовано питання направлення на оздоровлення жодної дитини даної категорії.

У літній період гостро постає питання захисту прав дітей на охорону життя та здоров’я під час розміщення та функціонування атракціонів. На виконання доручення прокуратури області територіальним управлінням Держгірпромнагляду в області лише в ході однієї перевірки таких об’єктів виявлено суттєві порушення законодавства про охорону праці, за наслідками якої заборонено експлуатацію 17 об’єктів атракціонної техніки, винні особи притягнуто до адміністративної відповідальності.  Водночас, органи виконавчої влади на місцях на зазначені порушення не реагували. Такі порушення виявлялись у місті Тернополі, Кременецькому і Бучацькому районах.

Однією з основних причин вищезазначених порушень є відсутність координації між органами виконавчої влади різних рівнів та контролю з боку профільних управлінь обласної державної адміністрації за діяльністю відповідних підрозділів на місцях, дитячих оздоровчих закладів щодо забезпечення належних умов для відпочинку та оздоровлення дітей.

За наслідками перевірки прокуратурою області внесено подання про усунення виявлених порушень закону голові облдержадміністрації. Інформацію з цих питань скеровано голові Тернопільської обласної ради.

Всього, за результатами зазначених перевірок органами прокуратури області внесено 23 подання, принесено 7 протестів, ініційовано питання притягнення до відповідальності 40 посадових осіб органів державної виконавчої влади, у тому числі 13 – органів контролю, заявлено 1 позов.

Питання дотримання законодавства у сфері оздоровлення та відпочинку дітей перебуває на постійному контролі прокуратури області.

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.