Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Щоби полегшити життя бізнесу, міська рада зменшила розмір плати за оренду комунальної землі. Податкова вимагає доплатити. Утім, для такого кроку потрібне рішення суду, а не усна вказівка.

- Підприємців нині викликають у податкову й усно просять доплатити по кілька тисяч гривень за оренду землі, - каже Петро Мокрій. – Просто на папірчику пишуть – вісім чи десять тисяч треба внести. Люди в шоці!
Більше 14 млн грн місцеві підприємці, на думку податкової, винні міському бюджету. Бізнесмени із цим не згодні, адже сплачували податки згідно із угодою, укладеною міськрадою. Влада Тернополя – також вважає дії податківців неправомірними.
Розірвати може тільки суд
Озвучити люди свою позицію на засіданні Громадської ради з питань економіки, промисловості та підприємництва Тернополя, створеної при міській раді. Збори відбулися днями в Українському домі "Перемога". Вони пояснили, що податкова адміністрація хоче перераховувати їм сплату за оренду землі від 1 січня 2011 р. Причому "набігло" за цей час, за підрахунками фіскального органу, загалом аж 14,2 млн грн.
Власне, почалося все з того, що Державна податкова служба в області надіслали лист за №59/6/9/16-330/154 від 23.05.2012 р. голові обладміністрації Валентину Хоптяну (див. угорі!!!!!). Саме у ньому і є "прохання про сприяння у вирішенні питань щодо перегляду рішень міською радою в частині використання коефіцієнта 0,5 при розрахунках сплати СПД за землю та внесення змін до діючих договорів з СПД". 

Посилаючись на ст. 288 Податкового кодексу України, податківці у листі пишуть, що розмір орендної плати за землю не може бути меншим 3% від нормативної грошової оцінки землі. Проте підприємці кажуть, що навіть не розуміють суті таких претензій. Адже це міськрада вирішила полегшити життя місцевому бізнесу, а тому встановила у 2012 році проводити розрахунок плати за землю для всіх підприємців на пільгових умовах, тобто із використанням понижуючого коефіцієнту 0,5.
- Податкова мусить піти нам назустріч, інакше будуть протестні акції, – стверджує підприємець і одночасно голова обласного осередку Всеукраїнського громадянського руху "Вперед" Петро Мокрій. – Податкова теж має діяти в правовому полі, а вона нині вмішується у двосторонні відносини міської ради і підприємців, які розірвати може тільки суд. Виходить, що підприємці повинні доплачувати, а чому - не зрозуміло.
Постраждає кожен покупець
Члени громадської ради врешті подали запит у міськраду. У документі вказали, що підтримують позицію влади про застосування понижуючого коефіцієнту.
- Цього ніхто не скасовував, коефіцієнт досі є чинним, – заспокоює начальник відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр.
Але люди наполягають на недопустимості втручання податкової у двосторонню угоду між бізнесом і міською радою. Ініціатори даного рішення також пообіцяли підтримувати підприємців, на яких податкова почне чинити тиск.
Підстав для фінансових претензій, на думку пана Мокрія, у податківців немає.
- Доплатити просять і підприємців, які працюють на ринку, і будівельників, - додає він. - Комусь нарахували вісім тисяч, комусь – до мільйона, адже загальна сума – перевищує 14 мільйонів. Звідки люди візьмуть такі гроші? Зрештою, якщо вони їх і сплатять, то на яких підставах. Вони ж не можуть ці кошти внести у статтю витрат, бо за угодою з міськрадою мають платити набагато менше. Виходить і правова колізія.
Підприємці наголошують, що рішення сесії про використання коефіцієнта 0,5, прокурор не опротестував. Отже, він не помітив у цьому кроці порушення закону.
- Найбільші суми "набіжать" будівельникам, - додає пан Мокрій. – Їм доведеться переукладати угоди із кожним пайовиком. Сплачувати людям за свої квадратні метри доведеться ще більше. Зрештою, піднімуть ціни і люди, які торгують на ринку. Де їм інакше взяти кілька тисяч?
Із повним текстом рішення зборів підприємців можна ознайомитися у рубриці "Бібліотека" на сайті 20minut.ua.

Довідка
Підприємців, на яких податкова чинить тиск з приводу сплати грошей за оренду землі, а також в інших випадках, просять телефонувати – 067-343-05-06 (Петро Мокрій). При потребі бізнесменам нададуть юридичний супровід.

Коментар
Сергій НАДАЛ (37 р.), міський голова:
- Міськрада своїм рішенням встановила: у 2012 р. проводити розрахунок плати за земельні ділянки з використанням понижуючого коефіцієнту 0,5. Вчинили так через нестабільну економічну ситуацію в Україні, низьку платоспроможність власників і користувачів земельних ділянок, а також численні звернення від громадян і підприємств Тернополя. Дане рішення дозволило зменшити навантаження на користувачів земельних ділянок.
Перед депутатами сьогодні питання зміни рішення сесії не стоїть, оскільки воно є чинним і обов’язковим до виконання. Його невідповідність можна довести лише у судовому порядку.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.