Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Фахівці радять уважно дивитися на дату випуску і не соромитися переривати весь ряд з продукцією.

Для того, щоб не втратити прибутки великі й дрібні магазини та супермаркети часто свідомо йдуть на обман, або як мінімум, приховування усієї правди від покупців.

"Гнилі" псевдоакції

На першому місці по класу небезпеки та популярності - акційні товари з дуже низькою ціною. За законом, зіпсовані продукти потрібно утилізувати, однак багато супермаркетів на утилізації прагнуть заощадити і продають таки гнилі продукти, пишуть "Коментарі".

Правда, роблять це "завуальовано", створюючи цілі відділи (або виділяючи місце на полиці) під так звані акційні продукти за низькою ціною - на 50-70% дешевше порівняно з нормальним товаром. Тут можна зустріти все - від почорнілих овочів до побілілої ковбаси і запліснявілого (не французького) сиру. Але це вже - не їжа, а справжні відходи, споживання яких все призведе як мінімум до харчового отруєння.

Кури-гриль, кулінарія і напівфабрикати

У минулому році 46 киян за один вечір "заробили" гостру кишкову інфекцію після вживання курей-гриль в одному зі столичних супермаркетів великої торгової мережі. Після цього небезпечний продукт з полиць маркетів до кінця літа зник. До того ж, після низки масштабних перевірок санепідемстанцією (СЕС) помітно порідшав перелік власних кулінарних шедеврів від торгових мереж.

У нинішньому сезоні настільки масових випадків отруєнь поки ще не було. Тому, як зазначає заввідділом гігієни харчування та безпеки їжі Центру радіаційної медицини Гнат Матассар, курей, які у сирому вигляді вже не продасиш через їх жалюгідний вигляд і свіжість, як і раніше продовжують продавати під "грилем". Як, втім, і всю іншу групу кулінарної продукції - салати з майонезом, смажене м'ясо і рибу. А також - фарш і мариноване м'ясо для шашликів. Якщо вже їсти дуже сильно хочеться, а часу на приготування їжі зовсім немає, можна попросити продавця дати на пробу будь-яку страву з відділу кулінарії (така послуга передбачена практично скрізь), щоб ближче подивитися на нього і принюхатися.

Риба та інша "заморозка"

При виробництві свіжомороженої риби важливо захистити її поверхню від зневоднення та окислення жиру. Для цього і використовують глазурування. При цьому маса глазурі залежно від виду риби і від того, як вона була обробити, повинна бути від 2% до 4% маси риби.

В українських же реаліях заморожені продукти, особливо морепродукти, що продаються "в глазурі" з льоду, після розморожування втрачають до 20-40% ваги. До того ж, коли спеку не витримують навіть холодильники і морозилки, риба, морепродукти і морозиво та напівфабрикати по кілька разів розморожуються і замерзають знову.

За словами завідуючої лабораторією санітарно-харчової мікробіології Інституту харчування Світлани Шепелєвої, говорити щось хороше про харчову та поживної цінності такого продовольства не доводиться.

Старому товару - нову етикетку

Ще один спосіб продати старий товар під виглядом нового полягає у заміні упаковки або етикетки на нову, розповів керівник регіонального відділення всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Папуша.

Наприклад, якщо маркування дати виготовлення нанесене фарбою, її акуратно видаляють і штемпелем наносять свіжу дату. Оскільки з видавленою маркуванням подібний варіант не проходить, то варто звернути увагу на молокопродукти з "тисненням" (а не намальованою) датою.

Аналогічний принцип використовують і для фасованих м'ясо-ковбасних виробів. З тією лише різницею, що тут займаються не "малюванням", а просто повністю переклеюють етикетки. Тому, якщо поверх заводського стікера наклеєний ще й супермаркетівські, то від покупки краще відмовитись.

Хитра викладка товару

Найчастіше "на передній план" на полиці виставляють продукт з терміном придатності, який вже близький до закінчення, а свіжі ховають далеко в глибині. Причому роблять все це, на відміну від попередніх способів, цілком легально, - це називається "мерчандайзингом" (викладка продукції і оформлення торгового простору).

Щоб не попастися на цей вельми поширений гачок і не принести додому молоко, яке завтра скисне або цукерки, які вже "посивіли", потрібно уважно дивитися на дату випуску, і не соромитися переривати весь ряд з продукцією.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.