Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

І керівництво Тернопільщини поро це не могло не знати...

alt

  Днями у Бучачі відбулась знакова подія, яку проігнорували чи не всі ЗМІ як Тернополя так й України. Громада міста    Бучача, а точніше парафіяни храму Святої Богородиці, не дозволили взяти з храму дияконські ворота та інші культові речі, які створив відомий на весь світ Іоан Пінзель. Скільки мільйонів доларів коштують ці мистецькі твори - невідомо.
Неофіційно експерти стверджують, що вони безцінні. Працівники тернопільського обласного художнього музею, якому офіційно належать твори лише останні 20 років, на чолі з директором Ігорем Дудою намагались вилучити твори Пінзеля на реконструкцію. Після ремонту мистецькі твори мають поїхати на виставку до французького Лувру.

Проте, парафіяни налаштовані не віддавати їх науковцям, оскільки з їхньої вини вже втрачені царські ворота із цього собору. Де вони зникли – Ігор Дуда і компанія розводить руками. Мовляв, це не їхня компетенція. Бучачан такі аргументи не задовольняють. Мовляв, вони згідні надіслати фото творів, провести відеоконференцію чи презентацію під час відкриття по скайпу чи супутниковому зв’язку. Місцева влада також проти вилучення. Ще у 2009 році районна рада прийняла рішення про заборону вивезення історичних пам’яток з їхнього регіону. Аргументували депутати це рішення тим, що як тільки науковці беруться за  твори Пінзеля, вони безслідно зникають. Підтримує громаду Бучача й народний депутат України Василь Деревляний. Він єдиний з нардепів, який цілий день провів у райцентрі, уважно вислухав аргументи парафіян та науковців і став на сторону громади Бучача. Приємно було дивитись як злагоджено захищали інтерес Бучача мер і голова районної ради.

Парафіяни розповіли журналісту «Про все», що два з половиною століття мистецькі твори знаходились у храмі. Лише у 80-х роках їх перевезли до музею. Назад же повернули духовні цінності парафіянам з кабальним договором.

Спілкуючись неофіційно, науковці Тернополя заявили, що жодних гарантій повернення цінностей з Бучача не має. Більше того, нещодавно столична влада прагнула перевести усі цінності з Тернопільського художнього музею до столичного «Арсеналу». Ймовірно, після відвідин Франції, експонати виставки осядуть у столиці. І добре, щоб у не приватних колекціях.

Прикро, що працівники Тернопільського обласного художнього музею не проявили патріотичної позиції. Більше того, директор музею Ігор Дуда фактично підставив голову Тернопільської обласної ради Олексія Кайду, який був поставлений перед фактом афери, яку хоче провернути один з впливових нардепів-регіоналів. Дуда на сходах церкви Святої Покрови зателефонував Кайді і сказав, що громада не хоче віддати експонати на виставку до Лувру. Кайда «вмив руки» (детальніше див. відео). Хоча, якби знав заздалегідь про ситуацію, рішенням сесії передав би духовні цінності парафіянам. Дивує, чому працівники музею, які отримують зарплату з обласного бюджету, відстоюють позицію столичних чиновників. Твердження науковців, що у храмі не має належних умов зберігання, не відповідають дійсності.

І найбільшим святотатством з уст науковців прозвучало те, що, мовляв віруючі люди цілують твори Пінзеля і тим самим стирають позолоту…

Аналогічна ситуація очікувала тернопільських музейчиків і в селі Рукомиш, де парафіяни не дозволили навіть глянути на роботу Пінзеля – святого Онуфрія. Священник місцевої церкви, яка напередодні зазнала жахливої руйнації через безграмотність спеціалістів, що побудували над храмом дорогу, сказав прямо тернопільським і столичним зайдам, що ми живемо у 21 столітті, що необхідно людям розповісти усю інформацію, підготувати віруючих до події, а не діяти методами 39-го року.

Відео про вищенаведені події можна переглянути тут

   alt   

    alt alt   


 

Коментарі  

 
+1 #2 Бучачанин 05.08.2012 12:27
Читайте українську літературу та інтернет, москалику і тоді зрозумієш чого хочуть бучачани, а не партійці
Цитувати
 
 
0 #1 українець 02.08.2012 12:16
Вибачаййте жителі Бцчача але ви зацофані рагулі, які ведуться на провокації політиканів, напередодні виборів.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.