Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У передвиборчому процесі, окрім кандидатів у депутати і виборців, є люди, які мають хист, досвід і знання подивитися на весь цей процес, як кажуть, «третім оком», тобто, з боку.  Щоб робити висновки, аналізувати і доступно пояснювати першим і другим (хоча, все таки, це робиться саме для других), що ж відбувається. На запитання про майбутні вибори загалом і на Тернопіллі зокрема для «Тернопільської липи» відповів  координатор виборчих програм Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області Святослав Липовецький.

 Нащо (чим керуються) люди, які йдуть в народні депутати?

Думаю, що є кілька категорій кандидатів: 1. Ті, які знають, які можливості надає мандат і як це можна використати для лобіювання своїх інтересів, бізнесу й тощо. 2. Особи, які є «професійними» депутатами й по кілька каденцій перебувають у ВР і реально не знають, що іншого можуть робити й як влаштовувати своє життя; 3. Романтики, які вірять, що можуть щось змінити, хоча таких дедалі менше серед кандидатів; 4. «Технічні» кандидати, які представляють інтереси потужніших кандидатів; 5. Особи, які мають дрібні амбіції мати запис в біографії, що вони балотувалися до Верховної Ради – інакше не можу пояснити для чого людям перебувати на 200-х номерах партійних списків; 6. Особи, які хочуть використати цю політичну кампанію для розкрути свого імені з прицілом на наступну кампанію чи щоб отримати якісь преференції; 7. Особи, яким необхідна «недоторканість» через відкриття кримінальних справ.

Напевно є й інші причини, які спонукають політиків балотуватися в народні депутати.

Хто із теперішніх кандидатів, на вашу думку, реально буде найефективнішим лобістом Тернопільщини у Верховній Раді?

Я б поставив питання по іншому – хто з теперішніх кандидатів тривало й системно переймається регіональними проблемами? На жаль, абсолютна більшість кандидатів, які активно працюють в округах розпочали свої кампанії і проявили інтерес до округу в останній рік чи менший період. Це не викликає особливого переконання, що наш регіон матиме потужних лобістів.

Ще один момент, як констатація факту – Тернопільщина навряд чи може похвалитися своїми представниками у ВРУ, які б очолювали парламентські комітети, були активними законотворцями, спікерами, які здатні висловлювати своє бачення тих чи інших суспільних проблем та викликів. Блокувати трибуни – так, а з іншим – трохи складніше.

Які ви бачите потенційні шляхи фальсифікації виборів на Тернопільщині?

Найгірше, що ми сьогодні спостерігаємо – благодійність, як форма агітації. Часто ці приклади можна зараховувати до «непрямого підкупу» виборців. Цілі громади отримують дарунки від «благодійників»: чи то пожертви на церкви, чи нові вікна у школах, чи інші речі. Це спотворює сприйняття виборчої картини і дезорієнтує людей. На жаль, знову спрацьовує закон, що «історія вчить тому, що нічого не вчить». Досвід попередніх кампаній і тимчасових «благодійників» забувається й знову проходимо старі уроки.

Ваш прогноз явки виборців на дільниці 28.10.12

Наш регіон завжди відрізнявся високою активністю виборців. І хоча в суспільстві немає сприйняття цих виборів як вирішальних і доленосних, хоча окремі політсили роблять на цьому акцент, але й немає причин чому не йти на вибори. Тому думаю, що можуть проголосувати до 70% виборців.

Коли можуть відбутися дострокові (чергові) вибори до Тернопільської обласної ради? Як розгортатиметься ситуація?

Це цікаве питання і думаю, що на нього знає відповідь Олексій Кайда. Тобто якийсь сценарій уже є і про це свідчать синхронні заяви Кайди і Деревляного. Зокрема, Олексій Кайда згадував про «блокуючий пакет», який має ВО «Свобода», а також про «застосування технології, яка уже використовувалася в Україні».

Якщо співставити і перше і друге, то можна припустити сценарій розпуску ради шляхом складання депутатами мандатів. Регламент обласної ради уже в статті 1.2. говорить, що «обласна рада вважається правомочною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради, який становить 120 депутатів». І тут «блокуючого пакету» у вигляді 37 мандатів «Свободи» достатньо.

Є й інші важелі, але дуже багато залежить від різних «підкилимних» ігор, а також й від того чи здобуде голова облради мандат депутата ВРУ.

 

 


 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.