Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

   Про роботу галузі охорони здоров’я міста Тернополя за І півріччя 2012 року на сесії міськради 17 серпня розповів начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Ростислав Левчук

 - Утримання закладів охорони здоров’я – дороговартісне. Чи забезпечена медицина міста необхідною кількістю коштів?

- Затверджений бюджет на 2012 рік не забезпечує потребу в коштах на повноцінне функціонування галузі. Дефіцит складає 29 мільйонів гривень. Розроблено заходи щодо економії коштів, однак це не покриває потребу в коштах на виплату заробітної плати з нарахуваннями. На утримання закладів охорони здоров’я на 2012 рік заплановано 123 мільйони 588 тисяч гривень, за І півріччя 2012 року профінансовано з бюджету 59 мільйонів 438 тисяч. На виплату заробітної плати з нарахуваннями при плані 72 мільйони 674 тисячі гривень направлено 35 мільйонів 158 тисяч.

Простроченої заборгованості по платежах в закладах охорони здоров‘я міста немає. Вартість одного ліжкодня за І півріччя у цьому році по медикаментах становить 20,89 грн, в тому числі за рахунок коштів загального фонду – 7,67 грн.

Загалом в Тернополі діють 7 закладів охорони здоров’я. В установах функціонує 865 ліжок стаціонару, 60 ліжок стаціонару денного перебування, 220 ліжок денних стаціонарів. З метою оптимізації використання комунального майна та удосконалення фінансово-господарської діяльності лікувально-профілактичними закладами проводиться оптимізація ліжкового фонду.

- Які додаткові фінансові надходження залучено в цьому році і на що їх використано?

- На проведення капітальних ремонтів за рахунок коштів від приватизації заплановано 992 тисячі гривень, у І півріччі 2012 р. використано 286 500 грн.

З метою покращення фінансування на утримання лікувальних закладів в першому півріччі 2012 року залучено власних позабюджетних надходжень установ на суму 4 мільйони 561 тисячу гривень. З них на придбання медикаментів використано мільйон 433 тисячі 700 гривень та на медичне обладнання – 694 тисячі гривень. Ріст поступлень власних надходжень в порівнянні з І півріччям 2011 року складає 511 тисяч 700 гривень.

- Для розвитку галузі міська рада активно залучає інвесторів. Що вдалося зробити в минулому році саме за інвестиційні кошти?

- В 2011 році прямі інвестиції в галузь склали 4 мільйони 128 тисяч 900 гривень. Лікувально-профілактичними закладами міста отримано благодійну допомогу на оновлення матеріально-технічної бази на суму майже 400 тисяч. Зокрема, лікарні №2 безкоштовно передано інкубатор для новонароджених і лампу Аеролайфа, м’який інвентар. Дитячій лікарні надано бінокулярний мікроскоп, шприцьовий насос, монітор реанімаційний та інше медичне обладнання. Лікарні швидкої допомоги - стерилізатор, милиці, інвалідні візки, медичні меблі. Лікарні №3 – меблі медичні, візки, милиці. Крім того, отримано 30 функціональних ліжок від міжнародної організації «ЮНЕСКО», проведено капітальні ремонти приміщень дитячої міської лікарні, поточні ремонти приміщень міської лікарні №3.

В приміщенні ЗОШ №28 відкрито першу чергу амбулаторію лікаря загальної практики-сімейна медицина. Станції швидкої допомоги передано в безоплатне користування терміном на 10 років 2 дихальні апарати і 2 ЕКГ апарати, 5 GPS навігаторів.

Непрямі інвестиції в 2011 році склали 5 мільйонів 680 тисяч гривень.

За ці кошти на базі лікарні №2 відкрили відділення рентгенендоваскулярної хірургії та інтервенційної кардіології та встановлено ангіограф, ринкова вартість якого більше трьох мільйонів гривень.

На базі лікарні швидкої допомоги встановлено комп’ютерний томограф вартістю понад два мільйони гривень. Також, відповідно до підписаного Протоколу про наміри між представництвом данської компанії в Україні «Webadvancers» та Тернопільською міською радою, реалізовано пілотний проект «Тернопільська медична інформаційна система» в поліклініці №1. Спільно з медичним університетом ім. І.Я. Горбачевського запрацював електронний запис пацієнтів в усіх поліклініках міста. Крім того, налагоджена співпраця і в інших напрямках, які чекають на реалізацію: заплановано створення чотирьох амбулаторій, співпраця по приватно-практикуючих лікарях та інше. Відкрито три «Соціальні аптеки».

- Що нового в медицині вдалося зробити за кошти інвесторів та спонсорів у цьому році?

Як було сказано вище, на базі лікарні №2 втілюється проект Тернопільська медична інформаційна система (спільний проект Тернопільського державного медичного університету імені І.Я.Горбачевського” та Тернопільською міською радою), вартість інвестицій - біля 60 тисяч гривень.

За кошти інвесторів вдалося оновити матеріальну-технічну базу лікувально-профілактичних закладів міста. Зокрема, лікарня швидкої допомоги отримала ехокардіограф вартістю понад 277 тисяч гривень, дитячій лікарні надали гуманітарну допомогу на суму 220 тисяч гривень, з них - два реанімаційні монітори, аналізатор гематологічний, медобладнання для сенсорної кімнати. Міські лікарні №2 та №3 отримали інвентар та обладнання.

Благодійним фондом родини Шинке "З Любов’ю та милосердям" передано міській дитячій комунальній лікарні апарат низькочастотної електротерапії "Радіус-01 Інтер СМ" для лікування різноманітних захворювань методом електротерапії, а також переносний апарат УВЧ-30.03.

Від благодійного фонду “Милосердя” на придбання медикаментів, продуктів харчування та інші поточні потреби закладів передано понад мільйон гривень.

На умовах державно-приватного партнерства у лікарні швидкої допомоги встановлено літотріптор - сучасний апарат для дроблення каміння в нирках вартістю півтора мільйона гривень. За перше півріччя вдалося залучити понад три мільйони інвесторських коштів.

- Які проблеми відчуває на собі медична галузь в Тернополі?

В першу чергу недофінансування галузі. Нас турбує функціонування відділень обласного значення в складі міських закладів ОЗО, які потребують перегляду фінансування або передачу їх на обласний бюджет. Сьогодні існують розбіжності в трактуванні інспекційними органами (КРУ) господарських відносин між медичним університетом та лікувальними закладами міста, що спричиняє фінансові втрати закладів. Дається в знаки відсутність в регіоні репродуктивної медицини.

Більшість наявного медичного обладнання фізично та морально застаріле і потребує заміни, тому є нагальна потреба в оновленні матеріально-технічної бази, в тому числі придбання медичного обладнання та санітарних автомобілів.

На часі - збереження недобудованого корпусу пологового будинку з жіночою консультацією лікарні №3 – підсилення зруйнованих конструкцій, завершення цегляної кладки, влаштування даху. Крім того, капітального ремонту потребують дахи, приміщення лікувально-профілактичних закладів та під’їзні дороги.

- Охорона здоров’я міста потребує реформування. Які кроки зроблено в цьому напрямку?

- Пріоритетами галузі залишались охорона здоров’я матері та дитини, переорієнтація первинної медико-санітарної допомоги на загальну практику-сімейну медицину, зміцнення матеріально-технічної бази медичних закладів. Одночасно проходять зміни в первинній ланці надання медичної допомоги – сьогодні на сесії прийнято рішення про створення окремої юридичної особи - центру первинної медичної допомоги (ЦПМСД) в поліклініках міста з перспективою перетворення їх в окремі юридичні особи.

Для наближення первинної медичної допомоги до жителів міста в віддалених мікрорайонах міста функціонують пункти тимчасового базування швидкої допомоги.

В пологових відділеннях лікарні №2 впроваджені нові перинатальні технології (індивідуальні сімейні пологові зали, "тепловий ланцюг", школа "відповідального батьківства", раннє прикладання до грудей, рання виписка), всі післяпологові палати працюють в режимі спільного перебування матері і дитини. Функціонує палата інтенсивної терапії для новонароджених. Створено умови для надання невідкладної допомоги маловаговим новонародженим.

Важливим розділом роботи лікувальних установ є виявлення, профілактика та лікування серцево-судинних захворювань, які є основною причиною інвалідності та смертності. з метою реалізації "Програми запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань на 2011-2014 роки", прийнятої рішенням Тернопільської міської ради, з міського бюджету виділено 200 тисяч гривень. Продовжується робота по використанню стаціонарозамінних форм лікування, а це значний економічний ефект щодо використання бюджетних коштів.

 

Коментарі  

 
+3 #1 Бщгдан Попадин 20.08.2012 16:53
"Пікети" комуняк під міською радою не мають нічого спільного ні з тернополянами, ні з приміщеннями поліклініки на вул. Острозького, ні з медициною... Це - звичайний піар-хід комуняк, котрі не можуть себе проявити в чомусь корисному для громади Тернополя і місце яких на смітнику історії.. А краще - на гілляці...
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.