Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

   Прокурор Тернопільщини опротестував рішення облради щодо мовного закону та вимагає скасувати його. Співавтори проекту рішення планують звернутись до депутатів, аби протест прокуратури відхилити

Я отримав протест прокурора Тернопільської області щодо незаконності захисту української мови, – каже депутат облради Степан Барна. – А чому немає протесту прокурора на протизаконні рішення щодо визнання російської мови – регіональною Харківської, Одеської, Донецької обласних рад та ВР АРК та інших?

Мовний закон знову став причиною чергового політичного конфлікту на Тернопільщині.

Обласний прокурор опротестував рішення облради від 16 серпня. Депутати тоді ухвалили – визнати Закон України “Про засади державної мовної політики” (далі – Мовний закон – прим. авт.) таким, що не має жодних правових наслідків на території Тернопільської області і рекомендували органам місцевого самоврядування області при здійсненні повноважень керуватися цим рішенням.

Захист мови – всіма способами

Звернулись депутати облради до суддів Конституційного суду, аби визнати Мовний закон неконституційним.

Депутати, приймаючи вищезгадане рішення, керувались тим, що Мовний закон Колісніченка-Ківалова не є конституційним, прийнятий він з чисельними порушеннями. Звернулись депутати і до представників усіх опозиційних партій та блоків з вимогою захистити українську мову усіма доступними парламентськими та політичними засобами і гарантувати відміну цього закону з моменту обрання до нового складу парламенту.

Натомість обласний прокурор Іван Мельничук вимагає скасувати рішення облради, як незаконне. Також вимагає у своєму протесті скликати позачергову сесію облради протягом 10 днів та розглянути цей протест.

Голосували навіть регіонали

Коли приймали це рішення, за нього голосували всі опозиційні фракції, навіть дехто з фракції Партії регіонів, - зауважив Степан Барна. – Така ж позиція щодо Мовного закону в депутатів сусідніх західних областей, яких своїм рішенням ми підтримали.

Депутати облради стверджують, що мовний закон був прийнятий з чисельними порушеннями і не є конституційним, натомість прокуратура області в протесті зауважила – це є закон і його треба виконувати.

Приймаючи таке рішення, облрада вийшла за межі своїх повноважень, вважає прокурор області. Адже порядок застосування мов визначається виключно законами України, прийняття яких належить до повноважень Верховної ради. А також порушила вимоги ст. 10 Конституції України, яка зобов’язує органи місцевого самоврядування та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, йдеться у протесті прокурора.

Моя позиція принципова, я буду звертатись до депутатів, щоб відхилити протест прокурора Мельничука, – стверджує Степан Барна в коментарі для  "20 хвилин". – Адже це ні що інше, як демонстрація подвійних стандартів правоохоронної системи в державі.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.