Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

alt  Що було, те – загуло...

  Ще кілька років тому на стадіоні, який cвого часу бавовняний комбінат «Текстерно» збудував для працівників підприємства, вирувало бурхливе спортивне життя. Тут загартовувалися фізично і зміцнювали своє здоров’я не тільки текстернівці, а й вихованці навчальних закладів, розташованих у цьому мікрорайоні, та мешканці довколишніх будинків. Ще б пак, адже тут було створено найкращі умови для розвитку різноманітних видів спорту. Велике футбольне поле, бігові доріжки з дренажною системою, волейбольні і баскетбольні майданчики, тенісні корти, різноманітні гімнастичні елементи, турніки, бруси та багато інших спортивних споруд давали можливість кожному, від малого до великого, обрати для себе улюблене заняття.

До недавнього часу на стадіоні проводили зимові і літні спартакіади, футбольні матчі, а вечорами сім’ями збиралися люди, аби відпочити і корисно провести час. Те, що залишилося від спортивного комплексу сьогодні, перекреслює усі запевнення місцевої влади про те, що вона максимально сприяє розвитку спорту у місті і дбає про виховання фізично і морально здорового молодого покоління. 

...Залишилися сльози

Побувавши на стадіоні, ми переконалися, у якому жалюгідному стані він перебуває. Територія густо поросла бур’яном заввишки з людину, скрізь повно усілякого непотребу, пляшок з-під алкоголю, шприців... А те, що ми побачили в одному із закутків, взагалі шокувало. Хтось збудував тут тимчасовий притулок на зразок землянки. Зайшовши на територію, обгороджену шинами від автомобілів, обережно привідкрили двері «помешкання». «Господарів» удома не застали. Але побачене – вразило. Посередині приміщення - стіл, лавочки і навіть м’який диван. Купа порожніх пляшок свідчила про те, що тут доволі часто бувають гулянки. А на імпровізованому подвір’ї скоріш за все готували закуску. Для цього у землі викопали ямку і обклали її цеглою, аби не спричинити пожежі. Словом, усе як годиться. Зазнимкувавши побачене, пішли далі. У кущах натрапили на компанію, яка саме випивала. Поцікавившись, чому саме тут, у відповідь почули: «Хочете проблем? Ми вам зараз влаштуємо». Вислухавши погрози, пішли у другий кінець стадіону. Тут, на місці колишнього баскетбольного майданчика та гімнастичного комплексу, розташувався будівельний майданчик. Як з’ясувалося, на його території почали зводити житловий будинок.

І офіційна відписка

Більш детально про ситуацію навколо стадіону розповів головний інженер ПП «ТернопільКомСервіс» та голова двох ОСББ Володимир Байгер, який, власне, і забив на сполох, коли над містом нависла загроза втратити надбання, у створення якого було вкладено титанічні зусилля і працю багатьох людей.

- Я проживаю у цьому мікрорайоні, - бідкається пан Володимир, - і мені боляче дивитися на те, що там нині твориться. Таким спорткомплексом не міг похвалитися жоден із мікрорайонів міста. Тепер на місці баскетбольного майданчика та турніків ведуться будівельні роботи, інша частина території – вкрай запущена і слугує прихистком для бомжів і випивох. Але допоки спорткомплекс не знищили доостанку, можна зберегти хоч те, що залишилося. Скажімо, прибрати і переорати футбольне поле, відновити волейбольні майданчики, загородити територію. А на перспективу можна зробити критий спортивний майданчик, щоб там займалися цілий рік не тільки діти нашого мікрорайону (а це, до речі, 10 тисяч чоловік), а усього міста.

Перейнявшись ідеєю відновлення стадіону, Володимир Байгер звернувся за підтримкою до депутата Тернопільської міської ради, який балотувався у даному виборчому окрузі Богдана Попадина. Депутат відреагував одразу, поінформувавши про проблему і міське керівництво. Офіційна відповідь за підписом заступника міського голови-керуючого справами міської ради Олександра Степанюка містила таку інформацію:

«Ваше депутатське звернення від 04.03.2012р. № 129 щодо відновлення діяльності колишнього стадіону «Текстильник», розташованого за гуртожитками ВАТ «Текстерно», розглянуто. Повідомляємо наступне: на підставі рішення міської ради від 05.02.2010р. № 5/32/57 «Про надання в оренду земельної ділянки площею 2.9305 за адресою проспект Злуки для будівництва групи житлових будинків з вбудовано-прибудованими закладами спортивного призначення та відкритими спортивними спорудами загального користування» надано в оренду земельну ділянку приватному вищому навчальному закладу «Інститут економіки і підприємництва» терміном на 10 років та укладено з ним договір оренди земельної ділянки...

Ректору приватного вищого навчального закладу «Інститут економіки і підприємництва» Матлі М. Й. направлено лист з проханням розглянути можливість відновлення функціонування та благоустрою колишнього стадіону «Текстильник» або надати згоду на вилучення земельної ділянки, наданої в оренду.

В даному випадку питання відновлення стадіону можливо вирішити лише за умови одержання згоди у землекористувача на вилучення даної земельної ділянки».

Громада протестує

Володимир Байгер переконаний, що пан Матла добровільно ні за яких обставин не відмовиться від ласого шматка землі, а відповідно і від доходів, які отримає від продажу квартир. Тому серйозно налаштований іти далі.

- Дуже просто збудувати чи встановити магазини і кіоски, де продають алкогольні напої і спивається молодь, - стурбовано зауважує Володимир Ярославович. – Легко звести житлові будинки на спортивних майданчиках. Але непросто збудувати спорткомплекс у густонаселеному житловому мікрорайоні, де є багато молоді та дітей. Як прищепити і виховати у них любов до спорту, до здорового способу життя, коли довкола замість спортивних майданчиків – пивні кіоски та інші об’єкти антиспортивної діяльності. Тому ми пропонуємо зберегти залишки спортивного комплексу у комунальній власності міста. Ми готові взяти його на баланс і обслуговування  ПП «ТернопільКомСервіс». Також ми готові з допомогою мешканців і небайдужих підприємців привести комплекс до відповідного санітарного і технічного стану.

Як з’ясувалося, мешканці цього мікрорайону дійсно готові підтримати ідею відновлення стадіону і влаштувати спеціальну толоку, щоб прибрати його територію. Один із мешканців, Микола Крушанський, розповів, що на стадіоні займався і виступав за футбольну команду «Текстильник» понад 15 років.

– Наше місто перетворили у суцільний будівельний майданчик, а за відпочинок людей ніхто не дбає, - висловлює невдоволення чоловік. – Ось і спортивний комплекс бавовняного комбінату, який свого часу був одним із кращих у Тернополі, сьогодні знищують на очах. З одного боку будова, з іншого – місце постійних пиятик. Вважаю, влада має звернути на це увагу. Тим паче, що є ініціативна група, яка готова власними силами та при підтримці небайдужих людей взятися за облаштування цього спортивного об’єкта, який у перспективі може стати базою підготовки майбутніх чемпіонів та місцем відпочинку тернополян.

З цими міркуваннями погоджується директор спорткомплексу «Текстерно» Анатолій Швед. Він переконаний, що стадіон неодмінно треба зберегти. Причому передусім цим має перейнятися місцева влада і виділити необхідні фінанси.

Наразі залишається незрозумілим, як могла попередня міська рада віддати у приватні руки та ще й під житлове будівництво об’єкт, який належить громаді і на який було затрачено величезні кошти та зусилля.

Замість відповіді - мовчанка

Аби бути до кінця об’єктивними, ми вирішили поспілкуватися з  паном Матлою і дізнатися, що думає він з цього приводу, які наміри має щодо відновлення спорткомплексу. Спершу Андрій Михайлович люб’язно погодився відповісти на наші запитання. Однак потім, мабуть, передумав - просто перестав реагувати на дзвінки. Та хочеться вірити, що здоровий глузд таки візьме гору.

"Свобода"

          alt          

          alt          

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.