Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На Тернопільщині зроблено черговий крок до перевиборів обласної ради. Про це як один із варіантів розвитку подальших подій заявив вже і Олексій Кайда після провального голосування за кандидатуру Василя Хомінця на посаду голови обласної ради. Нагадаємо, що 23 листопада після складання повноважень головою обласної ради Олексієм Кайдою, депутати так і не змогли обрати нового очільника, єдиному кандидатові на цю посаду «свободівцю» Василеві Хомінцю не вистачило 4-х голосів (57 – «за»). До речі, цього ж дня депутати Львівської обласної ради після складання повноважень попереднього очільника ради Олега Панькевича, якого обрано депутатом Верховної Ради України обрали нового голову свободівця Петра Колодія, за таке рішення проголосувало 95 депутатів із 96-ти. Також 23 листопада на сесії Івано-Франківської обласної ради свободівець Олександр Сич у зв‘язку з обранням його депутатом Верховної Ради склав повноваження голови облради. Натомість 84 депутати із 89-ти присутніх на сесії проголосували за обрання головою обласної ради свободівця Василя Скрипничука. Його кандидатуру також підтримав голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк: зокрема наголосив: «Нам треба працювати. Якщо ми будемо займатися самоїдсвтом – поїдати один другого, то від цього в першу чергу постраждає область і наш народ. Ці речі потрібно чітко розуміти». Чим не показовий приклад хай навіть місцевого, але вболівання за область.

Як каже народна мудрість: «Де тонко, там і рветься»… Увірвалося якраз і на Тернопільщині. Ми вже прогнозували, що при певних обставинах виконуючим обов’язки голови обласної ради може й бути Сергій Тарашевський. Не до лиця якось і О. Кайді було піти і залишити за собою порожнє і вакантне місце… Не варто робити з результатів голосування якоїсь трагедії і Василеві Хомінцю інколи «краще забаритись, аніж помилитись».

Зрештою, залишимо поки що обласну раду, тим більше навряд чи до кінця цього року тут відбуватимуться якісь перетрубації, оскільки основні політичні гравці будуть зайняті новообраною Верховною Радою України і до вирішення питання, що далі робити з обласною радою можуть повернутися аж після Різдвяних свят. За цей час відбудеться конференція Тернопільської обласної організації ВО «Свобода», де оберуть нового голову обласної організації, ось якраз там швидше за все змагатимуться за посаду Леонід Бицюра та Володимир Стаюра. Марія Чашка, мабуть, керуватиме фракцією ВО «Свободи» в обласній раді, адже Олег Сиротюк перебирається у Верховну Раду.

Нині більш цікавіше розгортатимуться події навколо голови Тернопільської обласної державної адміністрації. Ще до результатів виборів до Верховної Ради України було зрозуміло, що чинний голова адміністрації навряд чи залишиться на своїй посаді, хоча загалом адміністрація справилася з організацією виборів, на Тернопільщині вони відбулися спокійно і без особливих ексцесів, можливо, отримали не той результат, на який розраховували… деякі кандидати викинули на вітер мільйонні папірці. Частина голів РДА написали заяви на звільнення, колошматить деякі районні ради, де головами є члени Партії регіонів.

Звільнення 20 листопада голови Чортківської районної державної адміністрації стало першою ластівкою владних перетрубацій в області. Хоча голова Тернопільської ОДА й поінформував Президента України про зростаюче виробництво промислової продукції, минулого тижня вітер дув явно не в бік голови ОДА, як і передбачалося 23 листопада Президент України звільнив земляка Тернопільського губернатора Станіслава Скубашевського з посади Заступника Глави Адміністрації Президента України у зв’язку з обранням його народним депутатом України; не обрання голови Тернопільської обласної ради також може прискорити процес зміни голови Тернопільської ОДА. Показовим стало й голосування за кандидатуру нового голови Тернопільської обласної ради, адже лише частина депутатів від «Єдиного Центру» підтримала кандидатуру В. Хомінця.

Звичайно, що ми можемо помилитися, але тут також прихований мабуть певний інтерес екс-голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, мовляв «Василю нічого особистісного, але «звіняй», підтримаємо наступного разу та вже за інших обставин».

Все це наштовхує на думку, що область швидше отримає нового голову ОДА, ніж голову обласної ради.

Тернопільська область не є тією, що може зацікавити серйозних політичних гравців. Хіба що, для прикладу, Дмитро Фірташ захоче мати на посаді голови ОДА певну людину, щоб контролювати свій бізнес, або зіграють інші бізнесові чи політично доцільні інтереси.

А зрештою, може вистачає цієї політичної доцільності? І чому нас постійно переконують, що головою ОДА має бути сильний адміністратор, а не добрий господарник. Чому ніхто не хоче вірити, що господарник уже й так є добрим адміністратором. Зрештою, при прийнятті відповідних рішень потрібно врахувати також і той факт, що Тернопільська область – аграрна.

   За даними Тернопільського представництва Інституту української політики.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.