Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Сто тисяч гривень – приблизна місячна вартість пластику, який тернополяни викидатимуть у тисячу спеціальних контейнерів із сітки. Наразі ємностей сто, до кінця року буде ще чотириста, а в наступному мерія планує ще шість сотень поставити.

Закуплять сітки для пластику за 300 тисяч бюджетних гривень, зароблятиме ж на смітті комунальне підприємство, яке очолює колишній колега міського голови з податкової.

Сміттєвий ринок перейшов іншим.

Роздільний збір сміття ще рік тому дозволяв тернополянам економити на вивозі відходів.

- Не таємниця, що відбувся перерозподіл сміттєвого ринку, - написав на нашому сайті читач з ніком Ігор Романчук. - Це шалені гроші, тому тих, хто працював раніше, попхали, а своїх поставили і вже за традицією за бюджетні гроші їм платформу для бізнесу облаштували. Тільки от вигоди тернополянам у тому мало. Раніше працював "Катруб" і зате, що заробляв на переробці пластику, тариф за вивіз побутових відходів на 20% нижчим робив.

Роздільний збір сміття в Тернополі, нагадаємо, в 2008-2009 роках дійсно запровадило підприємство "Катруб" спільно з тодішньою міською радою. Фірма обслуговувала 80 тисяч тернополян, а це майже половину міста. Біля традиційних сміттєвих баків встановила, як там стверджують, за свій кошт й сітки для роздільного збору відходів. На території підприємства працювала сміттєсортувальна лінія. Пластик туди привозили, сортували за кольорами, пресували й продавали. У зв'язку із заробітком, тариф для тернополян був 3 гривні 27 копійок з людини в той час, як більшість конкурентів брали 4 гривні. Крім того, від такого бізнесу бюджет міста, як наполягають на фірмі, не страждав.

- Завдяки логістиці та можливості переробляти й реалізовувати пластик, ми працювали за нижчим тарифом, - розповів керівник підприємства "Катруб" Богдан Буртак. - Проте нас усунули із сміттєвого ринку міста, хоча наше підприємство, окрім кращої для тернополян ціни, мало й чи не найбільше спеціальних автомобілів і майже жодних нарікань на роботу.

Проте виконавчий комітет міської ради 28 грудня минулого року проголосував за рішення, згідно з яким з переліку суб'єктів господарювання, які мають право вивозити сміття з вулиць Тернополя, вилучили ПП "Катруб".

- Проблеми почалися, коли міська рада створила благодійний фонд на підтримку Малашівців, - каже пан Буртак. - Міська влада попросила нас кожного місяця наповнювати на 60 тис. грн. Ми від цього відмовилися, і нам заборонили працювати у Тернополі.

Рішення "Катруб" успішно оскаржив в суді, та мерія подала апеляцію. Слухання йдуть досі.

Фундамент "бізнесу" за міський кошт.

Після заборони працювати підприємство "Катруб" все одно забирало сміття з міста, а разом з тим і пластик. Пояснювали, що фірма має зобов'язання перед людьми за угодами. Та фірму таки випхали остаточно, і роздільний збір у Тернополі припинився. Якщо тернополяни й викидали пластик в поодинокі сітки (більшість своїх "Катруб" забрав – прим. ред.), то його в основному везли на сміттєзвалище в Малашівці й кидали на одну купу з іншими відходами.

- Із підприємством “Катруб”, яке займалось вивезенням пластику, закінчився контракт, - розповів "20 хвилин" в.о. начальника (тепер начальник – прим. ред.) управління житлово-комунального господарства міської ради Микола Лесів. - Сітки були закуплені за кошти підприємства, тому їх забрали. Тепер цим буде займатись КП “Екоресурси”. Вже поставили першу партію контейнерів на масиві “Дружба” за гроші підприємства. Решту закуплять за кошти, які виділили з місцевого бюджету. До кінця року будуть у більшості дворів.

Для реалізації проекту міська рада, зі слів пана Лесіва, виділила 300 тисяч гривень для закупівлі сіток. Їх передадуть на баланс підприємства, яке очищатиме місто від цих відходів.

- До кінця року планується встановити близько 400 контейнерів-сіток, - повідомив у відповіді на наш запит заступник міського голови Владислав Стемковський. - Впродовж 2013 року планується встановити ще понад 600 контейнерів-сіток... Прогнозована вартість контейнера 300 гривень... Роботи з вивезення вторсировини з території міста буде виконувати комунальне підприємство "Екоресурси".

Зібрані відходи пластику комунальники везтимуть на переробку за межі Тернопільської області. На сьогоднішній день, як повідомили в мерії, ведуться перемовини із спеціалізованими підприємствами України.

- На підприємстві будуть збирати ці відходи, сортувати, тюкувати і відправляти на переробку, - розповів директор КП "Екоресурси" Сергій Ковдриш.

До "Катруба", яке має і сортувальну лінію, і обладнання для пресування-тюкування відходів пластику, як повідомив директор підприємства Богдан Буртак, ніхто з пропозицією приймати сировину ані з мерії, ані з комунальників не звертався. Із бізнесової точки зору це дивно, адже потужності фірми – під Тернополем.

Заробіток сотні тисяч гривень.

Не сказали в міській раді й про можливі обсяги заробітку на відходах, а вони, як підрахували, можуть сягати сотень тисяч гривень у рік. Отож у Тернополі стоятиме більше тисячі сіток для пластику. Об'єм кожної – близько кубічного метра. Вага сировини в наповненій ємності, як підказав Богдан Буртак, близько 20 кілограмів. Один контейнер з пластиком, як повідомили нашому журналісту в "Екоресурсах", наповнюється в середньому за 5-6 днів. За таким графіком й забиратимуть сміття. Отож разовий збір у шість днів з усіх сіток може сягати 20 тонн сировини. Місячний може дотягнути 100 тонн.

- Вартість розсортованих за кольорами, спресованих та тюкованих пляшок коливається в межах 1500-3000 гривень за тонну, залежно від кольору, - розповів Богдан Буртак. - Проте звичайний, не опрацьований пластик з контейнерів значно дешевший. Ціна за тонну приблизно 800-1 тисячу гривень.

Проте навіть з такими цінами комунальне підприємство, як ми підрахували, може отримувати 80-100 тисяч гривень у місяць. За рік - близько мільйона гривень. Звичайно, це "грязними", бо ж потрібно відмінусувати транспортування, оплату працівників, податки. Проте навіть за нашими приблизними підрахунками, прибутки - сотні тисяч. Підприємство, яке зароблятиме, хоч і комунальне, але є окремою юридичною особою. Тобто прибутки йтимуть їм. Та й "Екоресурсам" ніщо не заважає звернутися в міську раду з проханням виділити бюджетні кошти для закупівлі транспорту, палива та іншого. Ємності ж для збору пластику підприємство отримало на халяву.

До речі, і в випадку підприємства “Катруб”, і у випадку підприємства “Екоресурси”, на інтернет-просторах жваво обговорюють причетність очільників Тернополя до їхніх заробітків. Щоправда, в першому випадку мова йде про колишнього мера Романа Заставного, а в другому про Сергія Надала. Вочевидь, сміття вигідний бізнес.

Підприємство, яке отримало ласий шматок сміттєвого ринку, в перспективі планує займатися ще й збором відходів паперу та скла, а це нові прибутки. Сергій Ковдриш, який очолює "Екоресурси", - колишній колега міського голови Сергія Надала з податкової інспекції. У середині минулого року міські депутати дозволили комунальному підприємству виступити засновником товариства з обмеженою відповідальністю. Під проект виділили майже 8 гектарів землі. Планувалось, що комунальники залучать інвестора і спільно займатимуться сортуванням, переробкою і утилізацією твердих побутових відходів. Цього, вочевидь, не сталося й досі.

"20 хвилин"

                        

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.