Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За приблизними оцінками, мерія комусь віддасть ділянок на 20 мільйонів.

Офіційно - для розподілу поміж безквартирними тернополянами мерія виділила 13 га землі. Однак передали цю площу маловідомій громадській організації. Отримати землю або хоча б “записатися” на неї, як переконався журналіст, - практично неможливо.

Проект відведення землі товариство "Калиновий цвіт” ще не виготовило. Остаточну площу ділянки, яку йому нададуть, не встановили, а план забудови не розробили і не погодили у встановленому порядку, кількість садових ділянок також не визначили. Таке пояснення ми наразі отримали у міськраді.

До слова, ринкова вартість однієї сотки землі на вул. Микулинецькій, у районі цукрового заводу, - приблизно 2000 дол. США. Тобто ділянки у садовому товаристві, по суті, коштуватимуть приблизно 2 млн 600 тис. дол., або ж 20 млн 800 тис. грн.

Виділили без галасу

Земельну ділянку площею більше 13 га отримала Тернопільська міська організація “Садово-городнє товариство “Калиновий цвіт”. Виділили її на сесії міськради, що відбулася 8 квітня. Ділянка розташована на вул. Микулинецькій, на землях, що раніше належали цукровому заводу (останній передав місту загалом 96 га – прим. ред.). Про такий “подарунок” тернополянам міськрада тоді на сайті rada.te.ua не оголосила. Натомість з’явилися рішення сесії, що стосуються заборони розміщення радянської символіки, звернення до президента, щодо ювенальної юстиції, затвердження статуту “Палацу кіно”.

- Ми прийняли рішення про виділення 13 га садовому товариству, - так прокоментував одному з Інтернет-видань цю подію Сергій Надал. - Є, скажімо, певна кількість людей у Тернополі, які тривалий час не можуть отримати квартиру. Тому ми виділили 13 га садовому товариству, щоб в подальшому люди могли звертатися туди і отримати ділянку... Нині міськрада не має запасу квартирного фонду, який могла б роздавати. Тому ми плануємо, що частині людей запропонують взяти земельну ділянку.

Тоді ж мер зазначив, що список тих, хто отримає землю, — остаточно не сформований. Тому в товариство можна звертатися. Остаточні ж списки, як каже міський голова, затверджуватиме згодом міськрада. Здавалося б, схема — зрозуміла: звернувся в “Калиновий цвіт”, пройшов процедуру затвердження в мерії та маєш ділянку. Але, як з’ясував кореспондент “RIA плюс”, - на практиці все інакше.

“Організація? Яка?..”

Інформацію про те садово-городнє товариство мерія тернополянам не надала. Знайти його самотужки - справа не з легких. Контактів Тернопільської міської громадської організації “Садово-городнє товариство “Калиновий цвіт” - немає в телефонних довідниках, а в Інтернет його згадали лише в контексті інформації про виділення землі тернополянам. Даних про “Калиновий цвіт” немає ніде, наче до виділення землі товариства не існувало. Адресу структури, якій передали землю, кореспондент знайшов лише в реєстраційній інформації: просп. С.Бандери, 86, кв. 24.

- Організація? Яка організація? Ні нічого такого не чули, - майже однаково відповідали люди з квартир, що по сусідству з “помешканням" товариства. Натомість за дверима із №24 упродовж трьох днів кореспондент нікого застати не зміг. - Та бувають тут люди час від часу. Увечері переважно.

Квартира, за адресою якої зареєстрований “Калиновий цвіт”, не схожа на офіс - старий дерматин на дверях, скромні фіранки на вікнах і вазони на підвіконні. Щоправда, трапляється, організації реєструють за однією адресою, а працюють вони - за іншою. Аби перевірити це, кореспондент упродовж двох вечорів надзвонював на номер, закріплений за квартирою №24 (той номер і на довідці дали, і в мерії повідомили — прим. ред.).

- Ви не туди потрапили. Перепрошую, а хто ви? - запитав чоловік, коли почув наші запитання про “Калиновий цвіт” та яким чином можна написати заяву на отримання землі. Після цього співрозмовник розгубився. - Знаєте, я не знаю, то треба буде, щоб, я не знаю, то не той номер.

Тож, як звертатися тернополянам із заявами туди, де нікого нема? Або туди, де нічого пояснити не можуть? Відтак кореспондент “перевтілився” на безквартирного тернополянина та звернувся із заявою на отримання землі у міськраду. Саме в мерію, адже землю виділяли депутати і затверджувати власників, будуть там. У заяві ми одразу повідомили, що “Калиновий цвіт” за адресою реєстрації не діє, а тому звернутися туди, - неможливо.

У листі-відповіді міськради, окрім відписки про те, що за землею треба звертатися не до них, а в “Калиновий цвіт” також зазначили, що працює організація за адресою: просп. С.Бандери, 36 (територія “Таксопарку”) (адресу, за якою організація зареєстрована, не вказали – прим. ред.). Разом із тим, у відповіді йшлося, що землю в садово-городньому товаристві можна отримати для ведення садівництва, натомість навіть слова про будівництво там немає. Хоча власне саме для останнього міськрада й виділяла ділянку. Проте і за новою адресою організації, якій доручили 13 га землі, дати відповіді на наші запитання, було нікому.

- Там нікого нема, - мовила працівниця адміністрації таксопарку, коли журналіст підійшов до дверей із написом: “Голова правління. Тернопільська громадська організація Садово-городнє товариство “Калиновий цвіт”. - Вони деколи бувають. Але зараз нема. Люди приходять інколи. Цікавляться, заяву хочуть залишити.

“Я щось не вірю...”

Ми вперше побували за тією адресою 23 травня. У віторок почули: “Бувають, але зараз немає”. У середу двері теж були зачинені. Окрім того, ми кілька разів упродовж цих днів телефонували у “Калиновий цвіт” за номером 52-33-94, вказаним міськрадою. Слухавки ніхто не брав. У четвер, 26 травня, ситуація змінилася: біля дверей голови правління стояв із десяток людей.

- Спочатку було із 20 осіб. Планували провести збори членів товариства, але не з’явилися члени правління, тому всі розійшлися, - зауважила одна з жінок. - Ось, отримали від міськради відповіді. Тепер пишемо заяви. Але на кого писати, що писати, кому давати?

З’ясувалося, жінки приходять не вперше. Дехто з них, як і журналіст, приходили впродовж тижня, дехто - навідувався час від часу впродовж двох. Та двері були зачинені, а пояснення працівників таксопарку - незмінні: “Та вони бувають. Але зараз, нема...”.

- Я не вірю, що то людям земля буде, але заяву напишу, - додає інша жінка. - Якось усе дуже дивно. Навіть заяви нема де залишити. І номера до голови ніхто не має. Невже нема заступників, помічників, секретаря? Це що, одна людина працює?

Тернополяни залишали заяви секретарю директора “Таксопарку”, хоча вона стосунку до “Калинового цвіту” не має.

- Або десь загубиться та заява, або просто не візьме ніхто. Скажуть, що не приходила така, - обурюється одна з жінок у черзі. – Заяву ж треба зареєструвати. Може, ще якісь документи варто принести.

Ніхто з тих жінок жодного разу не бачив керівників “Калинового цвіту”. Через годину тернополянки розійшлися. До них так ніхто і не приїхав. Не було нікого в офісі і 31 травня, і 1 червня. Відповідно, “подати заявку” не землю ніхто не міг. Власне, якщо вже залишені людьми заяви й потраплять до голови правління садового товариства, ефекту з того не буде. Адже сесія землю передала із формулювання — “для виділення членам “Калинового цвіту”. Для цього потрібна окрема заява, до того ж, члени товариства сплачують вступний і членські внески. Вірогідно, люди врешті отримають відписки на зразок: “Оскільки, за статутом, землю виділяють членам товариства, пропонуємо вам стати членом ”Калинового цвіту”. На формальності піде ще приблизно місяць. За цей час вільних ділянок може не залишитися.

До речі, ми врешті обов'язково з’ясуємо кому і яким чином вдасться стати членами організації та отримати омріяну ділянку фактично у межах міста.

“Ситуація не нормальна...”

Маємо таку ситуацію: міська влада виділяє землю, але не дає механізму, як люди можуть її отримати. Оскільки публікацію прирівнюють до офіційного звернення, редакція “ RIA плюс” попросила міськраду та мера Сергія Надала надати перелік документів, необхідних для отримання земельної ділянки, а також детально пояснити, які дії повинен здійснити претендент. Крім того, врешті треба забезпечити прийом громадян в садово-городньому товаристві “Калиновий цвіт”.

Чи є у цій справі юридичні порушення, можна буде сказати лише після ретельного її аналізу, зауважує тернопільський юрист Василь Когут.

- Коли міськрада делегує повноваження розподілу землі між тернополянами для ведення садівництва чи будівництва і при тому виділяє значну земельну ділянку, то, як мінімум, депутати мають прискіпливо стежити за процесом та усе контролювати, - каже пан Когут. - Ситуація, яку ви описали, навіть з першого погляду — не нормальна.

Оскільки журналістине змогли поспілкуватися з керівництвом “Калинового цвіту”, то вони просятьміську владу пояснити, який контроль вона встановила за розподілом 13 га? Газетяріпообіцяли й надалі відстежуватимемо цю ситуацію. Журналіст фіксував усе на диктофон і відео.

Газета "20 хвилин"

Коментарі  

 
0 #2 Сергій 08.06.2011 17:13
є ще один якого звати Сергій
Цитувати
 
 
+1 #1 міша 08.06.2011 15:25
є один відомий чоловік якого звати Женя
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.