Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Село Капустинці Чортківського району розташоване на лівому березі Серету. Перша писемна згадка про населений пункт датується 1439 роком. У селі є мурована церква св.Миколая (1856) і дві каплички. Поблизу Капустинців виявлено римські монети (ІІ ст.), візантійські монети в т.ч. золотий солід (VІІ ст.), археологічні пам’ятки трипільської, черняхівської, давньоруської культур та єдину інталію на території Тернопільщини.

Висока могила (легенда)

Біля села в глибоку давнину збудував неприступну фортецю славний козак Капуста. Була тут і церква, льох якої з’єднувався підземними ходами з льохом фортеці.

Жили козаки сім’ями, сіяли хліб, займалися дрібним ремеслом, але порох завжди тримали сухим, бо татари постійно чинили напади.

У старого Капусти була дочка-одиначка Марія – дівчина казкової вроди. Сам гетьман Запорізької Січі приїжджав глянути на її красу. Та син славного козака Лиса – Денис із сусіднього села полонив її серце. Таємним підземним ходом виходила вона в гай, де зустрічалася з хлопцем.

Ось і весілля. Та закінчилося воно сумно. Зрадник Хома-невірний із сусіднього села продався татарам за золото, погодившись привести зграю чужинців, щоб схопити красуню Марію для хана.

Весілля гуло і дзвеніло. Старий Капуста ходив поміж гостей і був неспокійний. Раптом пролунало тривожне: «Пожежа!» Всі кинулися на вулицю. Та було пізно – все горіло.

Капуста підземним ходом послав гінців за підмогою до сусідів-козаків Ширя, Мила і Шершня, а Дениса з Марією умовив тікати. Юнак підійшов до виходу першим, але аркан стиснув його шию.

–Тікай! – ледве видихнув Денис.

Марія побігла назад у церкву, але там уже нишпорила орда. В руках Марії догоряв смолоскип, вона металася у підземних переходах, врешті кинула смолоскип на бочку  з порохом, а сама побігла до церкви. Пролунав вибух. Марія впала. Спробувала підвестися, але гострий біль у нозі не дозволив.

Бусурмани повантажили вози  і пов’язали полонених. Вони планували напасти ще на сусіднє село, що знаходилося по той бік Серету, але не знали броду. Зрадника-провідника серед полонених не знайшлося. Тоді ординці згадали про Дениса. До нього підійшов тлумач і сказав:

– Залишишся живим, якщо проведеш через річку.

Денис подумав і погодився. Коли вони підійшли до табору Мила, він щосили гукнув:

– До оборони, милівці! Вас оточує орда! 

Дорого заплатив Денис за цю пересторогу: йому вирвали язик, викололи очі і кинули з високої гори.

Стоси  трупів лежали на іншій горі. Відтоді називають цю гору Стоси. А та гора, де замучили Дениса, зветься Лиси.

Не повернулися на ці сумні руїни козаки. А село, яке збудували потім на честь славного Капусти, сьогодні називається Капустинці. Село на протилежному березі Серету на честь козака Мили називається Милівці, а на південь від них є село Лисівці.

Від колишньої фортеці залишися земляні вали. Зберегти б їх для нащадків, щоб вивчали ці святі місця. Та в 1971 році було зруйновано ці пам’ятки ХV-ХVІІст. недалекоглядними керівниками. Зрівняли могили бульдозерами, знищили і кладовище.

Володимир Погорецький, «Золота пектораль»

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.