Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За допомогою у лікуванні венеричних захворювань жителі Тернопільщини частіше звертаються до інтернету, аніж до медиків. Делікатність питання часто ставить пацієнтів у незручне становище, тому вони воліють залишатися з проблемою сам на сам, навіть коли лікування можна отримати анонімно та безкоштовно. Як тільки хворі усунуть перші симптоми, думають, що недугу подолано, але радіти рано, констатують медики. Саме такий логічний ланцюжок призводить до того, що сифіліс у пацієнтів лікарі виявляють випадково і до того ж на пізніх стадіях.

Сифіліс імітує рак

Ситуація із захворюваністю, що передається статевим шляхом, у Тернопільській області є стабільною. Протягом 2012 року в області офіційно зареєстровано 100 випадків сифілісу. Це на кілька випадків менше, ніж у попередньому році. Але втіха від зниження показника захворюваності є дуже сумнівною.

– Хоча кількість хворих на сифіліс протягом останніх років залишається стабільною, структура захворюваності змінюється, – розповідає головний лікар обласного шкірвендиспансеру Олександр Хара. – Сифіліс має різні форми та стадії. Прикро, що при загальному падінні реєстрації захворюваності питома вага пізніх і прихованих форм сифілісу зростає. Це свідчить про те, що на ранніх стадіях хвороби пацієнти не звертаються до лікарів. Вони або лікуються підпільно, або займаються самолікуванням, начитавшись інформації в інтернеті. Лікування сифілісу без лабораторного контролю та спостереження за змінами в організмі, які відбуваються під впливом лікування, позбавлене сенсу. Як правило, хвороба проліковується не до кінця, зникають лише її прояви. Здебільшого випадки сифілісу виявляються як випадкова знахідка. Згідно з чинним законодавством, всі особи, які з будь-яких причин звертаються до лікувальних закладів для стаціонарного лікування, повинні здати аналіз на сифіліс. Саме при такому обстеженні виявляється найбільша кількість хворих. Ще одним шляхом виявлення недуги є обстеження жінок, які стають на облік з приводу вагітності. Щороку таким чином на Тернопільщині виявляється близько 30 випадків захворювання. Усі жінки проходять лікування у шкірвендиспансері, щоб подолати хворобу ще до пологів. Значну кількість випадків сифілісу виявляє станція переливання крові, куди люди звертаються з бажанням здати кров.

Сифіліс небезпечний тим, що на ранніх стадіях його симптоми зникають самі по собі. Насправді хвороба залишається в організмі і чинить там свою руйнівну дію. Практично кожного року Тернопільщина реєструє випадки ураження сифілісом головного мозку, спинного мозку тощо. Цих хворих медики можуть вилікувати тільки від сифілісу, а от зміни, які недуга спричинила в організмі, є незворотними. Сифіліс характеризується тим, що може «мавпувати» інші захворювання. Інколи людина думає, що у неї проблеми із серцем, а насправді – це сифіліс.

– У нас були випадки, коли сифіліс імітував рак молочної залози та рак шлунка. Клінічна картина була один до одного. В обох випадках вдалося повністю вилікувати пацієнтів. Але це сталося тільки тому, що при підозрі на смертельні недуги у них випадково виявили сифіліс. Завдяки роботі акушер-гінекологів, які обстежують вагітних жінок, протягом останніх років на Тернопільщині не реєструються випадки вродженого сифілісу. А в Україні щороку реєструються десятки таких діагнозів. Як правило, це стається тоді, коли жінки не стають на облік під час вагітності або звертаються до медиків на пізніх строках вагітності, – пояснює Олександр Хара.

Гонорея стала «зрілішою»

Іншим поширеним серед жителів Тернопільщини захворюванням, яке передається статевим шляхом, є гонококова інфекція (гонорея). Щороку кількість зареєстрованих випадків коливається в межах 150-200. Це відносно невеликий показник, особливо враховуючи той факт, що ще 20 років тому на гонорею в області щороку хворіло майже 1500 осіб. 80% хворих звертаються до медиків на ранніх стадіях захворювання, і це вельми тішить лікарів, адже тоді боротися з недугою значно легше.

– За останніх 20 років гонорея трохи постаріла, – каже Олександр Хара. – Що я маю на увазі? Колись медики жартували, що у нас лікується 9-А клас та 8-Б. Зараз на гонорею хворіють, як правило, молоді люди віком від 18 років і старші. Випадки захворювання серед підлітків практично не зустрічаються. Більше того, зараз ми пішли назустріч хворим, які переносять захворювання, що передаються статевим шляхом. У диспансері працює венерологічний кабінет «Клініки, дружної до молоді». Сюди молоді люди можуть звертатися без надання паспортних даних і отримати лікування анонімно та безкоштовно. У такому режимі ми працюємо більше 10 років. Два роки тому кабінет сертифіковано Міністерством охорони здоров’я. Більше року працює кабінет «Довіра», куди люди можуть звертатися на засадах повної анонімності. Тут обстежуються пацієнти із так званих груп ризику щодо венеричних захворювань та ВІЛ/СНІДу. Це, в першу чергу, особи, які ін’єкційно приймають наркотики, чоловіки, які мають секс з чоловіками, та жінки, які займаються секс-бізнесом.

З заробітків – із «сюрпризом»

Не менше насторожують медиків хвороби нового покоління, які передаються статевим шляхом. Сюди належить хламідійна інфекція, мікоплазмова інфекція та трихомоніаз. Проблема в тому, що лабораторні аналізи для цих захворювань є дуже дороговартісними. В більшості випадків такі хвороби у диспансері виявляються за направленням гінекологів. Жінки проходять курс лікування, але ефект він приносить не завжди, тому що партнер залишається носієм інфекції. Загалом у випадку захворювання, що передається статевим шляхом, проходити лікування партнери повинні разом. Натомість чоловіки традиційно не поспішають звертатися до лікарів, приймають те ж, що й жінки.

– Шкода, що ці люди ще не мають свідомості та достатньої санітарної культури, щоб лікуватися одночасно зі своїм партнером, – каже Олександр Хара.

За словами медика, сплески венеричних захворювань після завершення курортних сезонів стали для області нетиповими. Втім лікарі таку статистику пов’язують не з моральною та санітарною культурою жителів області, а з тим, що на відпочинок громадяни стали їздити значно рідше. Путівки на курорти стали для них менш доступними. У результаті це відзначилось і на медичній статистиці. Та не втратили актуальності випадки венеричних захворювань під час перебування за кордоном, пов’язані з роботою. Після повернення з відряджень та тривалих поїздок на роботу Олександр Хара рекомендує тим, хто чує за собою гріх, звернутися до лікарів та пройти обстеження, аби не спричинити неприємностей у подружній парі. Також лікар рекомендує уважно ставитись до свого здоров’я і при перших проявах звертатися до лікаря. Таким чином хворобу можна виявити на ранніх стадіях, що значно полегшить процес лікування.

 "Номер один"

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.