Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вже тиждень голова корпорації «Укрбудінвест» Зеновій Щепановський перебуває у Чортківському слідчому ізоляторі («ТТ» писав про це в статті  Арештований Щепановський – аферист чи жертва?

 ). І хоча подейкують, що навіть у подібних закладах проявляють повагу до бізнесменів, точніше, до грошей, і тримають їх у камерах окремо від злодіїв, від тюремного запаху не сховаєшся, грати на вікні шторкою не прикриєш, та й морально важко усвідомлювати, що ти залежиш від конвоїра, охорони, слідчого, прокурора…

Зеновія Щепановського не встигли доставити до суду, як політики і пайовики почали висувати різні версії, кому вигідний арешт будівельного магната, заслуженого будівельника України. Насамперед це не вигідно тисячам пайовиків, які від серпня минулого року своїми пікетами намагались зрушити з місця цю глибу – «Будівельник», аби змусити фірму щось робити. Зрушити, на свою голову.

Водночас насторожує, що не встиг послідовник МММ заявити, що розпродує свій бізнес, аби повернутись на будівельний майданчик, як його просто у капцях і спортивних штанях забрали з хати і повезли в суд.

– Проблеми у фірми «Будівельник» виникли ще за часів, коли мером був Богдан Левків, – зазначив міський голова Тернополя 2005-2010 рр. Роман Заставний. – Тому ми постійно попереджали тернополян, що можна було зателефонувати на телефон довіри й отримати повну інформацію, чи має забудовник дозволи та ліцензії на роботи, землю орендує чи має у власності. Хто скористався нашими порадами, зумів вийти з неприємної ситуації. Ми же не говорили, що виконання припису обласної прокуратури наприкінці травня 2009 року тернопільській фірмі «Будівельник» призупинили дію ліцензії. За результатами перевірок, на підприємства корпорації накладено штрафів майже на 2 млн. грн. 

 Лише у провадженні 1-го відділу Державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції загальна сума боргу становить понад 5 млн. грн., причому ця цифра постійно збільшується: пан Щепановський і К з 2009 року не виплачували людям зарплати, морочили голови пайовикам. Плюс різні шахрайські схеми, «прокручені» керівниками підприємств, що входять до корпорації «Укрбудінвест», заради отримання банківських кредитів, укладання з громадянами договорів на пайове будівництво тощо.           

– Щепановському пред'явлено обвинувачення за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою і службовим становищем»), ч. 2 ст. 366 («Службова підробка»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах”). Після закінчення досудового слідства прокурор міста вніс подання до суду про міру запобіжного заходу — взяття під варту. 15 червня у другій половині дня суд взяв Щепановського під варту. Загалом за всіма пред’явленими статтями Заслуженому будівельнику України  загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі, – розповів прокурор Тернопільської області Іван Мельничук.

У день затримання пан Зеновій скаржився на підвищений тиск, відтак його доставили у 2-гу міську лікарню. Однак лікар поміряла тиск, оглянула пацієнта і сказала, що з ним можна проводити слідчі дії, затриманий цілком може давати покази.

Правоохоронці наразі зберігають мовчання, однак неофіційно повідомили, що наразі слідство з’ясовує, яке майно залишилось в обвинуваченого у шахрайстві. Відомо, що він володів не однією фірмою. Тож треба визначити, якою власністю володіє. Зокрема, чим насправді володіє у Криму і чи насправді щось продав туркам.

Жанна Попович, «Номер один»

– Який вихід із ситуації Ви б порадили обманутим пайовикам Щепановського?

Валентин Хоптян, голова ОДА:

- 23 червня відбудеться нарада за участю представників ініціативних груп забудовників, представників ОДА, міської ради, де буде вирішуватися питання щодо завершення будівництва за рахунок створення товариств індивідуальних забудовників або споживчих кооперативів, відкриття рахунків, здачі об’єктів, де вже проживають люди, оформлення відповідної дозвільної документації. Вивчатимуть ситуацію навколо кожного конкретного об’єкта незавершеного будівництва. По тих, які знаходяться в місті, рішення прийматиме міська рада, по тих, які знаходяться у Гаях Шевченківських, В. Березовиці, Байківцях – обласна державна адміністрація. По кожному будинку буде прийматися рішення щодо можливості завершення будівництва із залученням нових будівельних фірм.

Василь Лило, генеральний директор ТОВ «Тернопільбуд», депутат міської ради ІV і V скликань:

– Прикро, що деякі недобросовісні забудовники створюють негативний імідж будівельній галузі та іншим будівельним компаніям нашого краю. Розумію, що пайовики фірми «Будівельник» доведені до відчаю. Зараз їм необхідно створювати Товариство забудовників по кожному окремому будинку, щоб якимось чином застрахувати своє майно. А далі існує два шляхи розвитку подій: якщо «Будівельник» віддає добровільно незавершені споруди, то депутати міської ради готові закріпляти за Товариством  земельні ділянки. До речі, три ділянки вже закріплено за такими Товариствами на сесії міської ради. І після цього власникам треба шукати можливості добудувати свої житлові будинки, укладаючи договір з будівельними компаніями, яким довіряють і які позитивно зарекомендували себе на ринку будівництва. Таким чином власники недобудованих квартир збережуть те, що вже побудовано, і ці будови не попадуть під ліквідацію та реалізацію ліквідаторами по схемі банкрутства. В інакшому випадку ситуація може закінчитися невтішно… Проте, якщо фірма не віддасть добровільно незавершене будівництво, слід звертатися до суду і через майнові права забрати це будівництво на Товариство забудовників.

Ігор Пономаренко, адвокат:

– Арешт Щепановського ніяк не вплине на долю пайовиків. Щепановський – лише фізична особа, а вкладникам винен не Щепановський, Іванов, Петров чи Сидорів, а приватне підприємство «Будівельник». Щепановський лише відповідає усім своїм майном перед кредиторами. Відтак для пайовиків немає різниці – арештований він чи ні. Це не вливає на визнання їхніх прав і відшкодування збитків. А якраз майна у нього немає. Справа у тім, що деякі вкладники впевнені: якщо прокурор дасть Щепановському акти передачі майна, то він їх підпише. Але у будь-якому випадку, навіть якщо Щепановський мільйон таких актів підпише, зараз, коли порушено справу про банкрутство і відповідно до судової ухвали призначена ліквідаційна комісія, відтак ліквідаційна комісія розпоряджається майном, а не Щепановський. Незалежно від того, хто буде ліквідатором – Дідич чи інша особа, можна оскаржити лише фізичну особу ліквідатора, а не процедуру банкрутства. Тим більше, що Щепановський зараз вже навіть і не може розпоряджатись майном, адже воно описане.

Минулого тижня, коли він виступав перед пайовиками і казав, що продав своє майно, обіцяв людям відшкодувати збитки, то брехав, обманював пайовиків. Він не може  продати майно, бо воно арештоване, і не може працювати на проданому майні, це повна невідповідність дій.

Навіть якщо припустити, що його визнають психічно неповносправним, для пайовиків різниці немає. Це всього лише різниця кримінальної відповідальності фізичної особи, в якої немає майна. Насправді люди просто плутають господарські справи і кримінальні, а це дві різні речі. Щепановський відповідає за Кримінальним кодексом за вкрадені кошти, але за незбудоване житло він відповідає своїм майном, а це господарсько-цивільне законодавство. У нього майна нема.  І немає значення, буде він сидіти 5 років чи 150, грошей у нього немає, вони десь вивезені та сховані.

Пайовикам потрібно звертатись до суду. Але шансів щось стягнути з його коштів практично немає. Один пайовик нічого сам не доб’ється. У суд повинні звертатися об’єднання співвласників майна, тоді вони чогось доб’ються. Пайовики повинні створювати кооперативи або об’єднання громадян і шукати нового забудовника. Потрібно об’єднуватись і звертатись до адвоката, бо самі вони, якщо відверто, не потягнуть справи. 

Сергій Надал, міський голова Тернополя:

–  Варто об’єднуватися в кооперативи, яким міська влада всіляко сприятиме. Так, на останніх двох сесійних засіданнях  депутати вже розглянули питання про надання дозволів обслуговуючим кооперативам на розроблення відповідних документів для добудови та обслуговування шести житлових будинків на вулицях Головацького, Юності, Львівській, Довженка та Стадникової. А ще, оскільки область має шанс отримати від держави приблизно 12 мільйонів гривень на будівництво соціального житла, є пропозиція ці кошти вкласти саме в ті об’єкти, де нульовий цикл. І таким чином допомогти людям.

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.