Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Біля церкви Святої Покрови у Чорткові є капличка Божої Матері, яку майже сто літ тому на храмовий празник було освячено і відкрито. Пережила вона разом із церквою лихоліття, що буревієм пронеслися над нашим знедоленим краєм.

У ніч з 6-го на 7-ме липня 1944 року капличку було зруйновано фашистською бомбою, однак, скульптурне зображення Матері Божої вціліло, не зазнавши ні найменших ушкоджень. За переказами місцевих старожилів, саме в той час біля каплички таємно від командира та замполіта молився радянський солдат. І Матір Божа не залишила без уваги його молитву – врятувала його молоде життя. Саме цей факт, що скульптура Діви Марії та воїн, який звертався до неї зі щирими словами і відкритим серцем, яскраво і надзвичайно переконливо засвідчує не тільки для віруючих, але й для атеїстів, яку велику силу має Боже Провидіння.

По війні парафіяни відбудували капличку із дерева, і такою вона залишалась до 1981 року, коли її було вимурувано із каменю.

Наступне оновлення каплички відбулося з нагоди 2000-ліття народження Ісуса Христа. Тоді ж було встановлено Хрест, по якому тече Свята вода, омиваючи його.

Біля каплички відбувається освячення води - Йорданське (на Водохреща), а також на Зелені Свята. Зліва від каплички Божої Матері викладено символічну гору Синай, на якій молився Мойсей, і де він одержав від Господа Бога Скрижалі із Заповідями. Читаючи їх, парафіяни мають нагоду подумки перенестися на те святе місце і ще раз пригадати встановлені Богом для людини моральні закони.

Протягом століття капличка Матері Божої змінювалась неодноразово. Про те скульптурне зображення Матері Божої залишається незмінним від встановлення вже понад століття.


  Чортків, старі фото, капличка, святої покрови, церква, Тернопільський тиждень  

Скульптурне зображення не постраждало від фашистської бомби

Чортків, старі фото, капличка, святої покрови, церква, Тернопільський тиждень

Капличка Божої Матері в період 1944-1981 рр.

Чортків, старі фото, капличка, святої покрови, церква, Тернопільський тиждень

 Оновлено капличку з нагоди 2000-ліття народження Ісуса Христа

"Золота пектораль"

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.