Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Усе місто нині всипане сміттям. На окраїнах Тернополя валяються навіть похоронні таблички та мішки, повні гнилої цибулі. У центральній частині міста – не набагато чистіше. Комунальники звітують — прибрали вже 63 двори, але їх у Тернополі – аж 311.

Вулиці, газони, двори будинків та узбіччя доріг у Тернополі просто всіяні сміттям.

Відходи та різний мотлох лежать насипом у міських парках і відпочинкових зонах. Натомість за містом — десятки стихійних сміттєзвалищ із побутовими та будівельними відходами. Причому віддаленість території від Центру часто ролі не грає. Купи мотлоху лежать і на схилах вздовж залізничної колії. Не бракує сміття і на вулицях, що біля Старого парку, наприклад – Галицькій. Брудними є і зупинки громадського транспорту.

- На вулиці Подільській — другі Малашівці! – скаржиться у редакцію тернополянин Юрій Скоробчук. – Гори сміття нагорнули просто обабіч дороги. І це – не комунальники так роблять. Люди самі все це привозять: хтось – з будівництва власної садиби, хтось - з базару. Інші, проїжджаючи повз таке, з авто пляшки та бляшанки викидає.

Логіка у тих водіїв, на думку чоловіка, – проста: тут уже брудно, гірше не стане.

- Але якщо так думати, то навіщо взагалі у місті потрібні смітники? – обурюється тернополянин. – Давайте тоді викидати все сміття просто на вулицю. Тернопіль уже й так по вуха у лайні!

Як пригріє, почне “пахнути”

На Подільській уся дорога побита ямами. Обабіч – території різних підприємств. Подекуди видно житлові будинки. Асфальт закінчується, починається кам’яна дорога. Трохи далі – гаражні кооперативи та ще якісь підприємства. Більше як на сотню метрів здовж вулиці з обох боків лежать гори сміття. Чого тут тільки немає. Навіть кілька тонн зігнилої цибулі у помаранчевих мішках хтось висипав. У тому смітті щось ворушиться. З-під цибулиння вилізає велетенський щур. Собака, який риється у смітті поруч, з гарчанням кидається на пацюка, але той зникає у якомусь закамарку.

Зовсім неподалік — за кількадесят метрів – гаражі. В одному з них порається сивий дідусь. Запитуємо, як працюється по сусідству із таким “щастям”.

- Тут – як серед двох вогнів! – сміється Андрій Ковжун. – Уже хотілося б тепла, щоб висушило оте все болото і калюжі на дорогах, але боїмося, що, коли пригріє сонце, то від того звалища сморід йтиме нестерпний.

Найгірше, за словами чоловіка, — усіх те сміття дратує, але всі не проти ще свій мотлох і непотріб туди докинути. Мовляв, там й так уже – купа.

Утім, прості люди не надто винні в появі того звалища, адже більшість відходів привезли вантажівками. Це – будівельне сміття та відходи з ринків.

До речі, у жахливому стані сьогодні – і Кутковецький ліс. Адже з-під снігу “вилізло” сміття, яке залишили після себе ті, хто влаштовував пікніки минулого року. А скоро – тільки потепліє і позеленіє – у ліс принесуть нові “презенти” – пляшки, папір і численні поліетиленові пакети…

Подекуди все-таки прибирають

На вулицях, що набагато ближче до центральної частини Тернополя, непотребу – теж не бракує. Часом серед сміття можна помітити і геть незвичні речі. Скажімо, фотографуючи засмічений газон на початку Микулинецької, серед талого снігу бачимо чорну табличку. На ній – золотистий хрестик і напис “Тут похований …” Причому табличка з ім’ям і прізвищем людини, якої уже немає в живих, лежить просто під одним із дорожніх знаків…

Не краща ситуація – у багатьох дворах Тернополя. Хоча комунальні служби все-таки подекуди працюють належно. У деяких місцях ми бачили сміття, згорнуте на купи вздовж дороги. І на підметений тротуар натрапляли. Ось тільки у залишках брудного снігу – сотні недопалків. У дворі на Руській, №7 помічаємо працівників жеку. Двір – підметений, дорога – чиста. Чоловіки вантажать сміття у контейнер, який спеціально сюди прикотили. Однак усього за 50 метрів від того місця – в іншому кінці двору весь асфальт всіяний пакетиками, недопалками та папірцями.

- Щороку навесні, коли потепліє, влаштовуємо щось схоже на суботник, – каже мешканець сусіднього будинку Сергій Слісар. – Чоловіки перекопують клумби, жінки висаджують квіти. Усі разом прибираємо, підмітаємо доріжки. Цього року ми такого ще не робили — не було погожих днів.

Тож сьогодні, як каже чоловік, йому навіть бридко у двір виходити.

- Якби біля кожного дому тамтешні мешканці закотили рукава і прибрали, то Тернопіль став би набагато чистішим, – додає пан Слісар. – І це було б ефективніше, ніж робота комунальників. Адже, якщо ти сам прибрав, то потім не кинеш у дворі ні пляшку, ні недопалок. Та ще й проженеш з-під дому пияків, які пляшки та пластикові стаканчики розкидають.

Нагадаємо, усі тернополяни зможуть взяти участь у всеукраїнській еко-толоці, яка пройде 20 квітня. Прибрати волонтери планують парки, вулиці та набережну Ставу. Щоб приєднатися до акції “Зробимо Україну чистою!”, телефонуйте – 0-96-801-18-75 (Роман).

Обіцяють, що до Пасхи місто буде чистим

Двомісячник благоустрою розпочався 15 березня і триватиме до середини травня. Утім, 11 квітня міські комунальники повідомили, що встигли прибрати лише 63 двори із 311-ти. Прибирання здійснюють коштом жеків. Із міського бюджету грошей на це не виділяють.

- Прибрали поки що лише невелику частину, – каже головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління ЖКГ Оксана Ілліч. – Але все заплановане жеки виконають. Усі двори мають бути прибрані. Натомість 20 квітня ми візьмемося за парки та сквери Тернополя.

За весь двомісячник, як вона стверджує, комунальники можуть зробити навіть більше, ніж запланували від початку. Адже трапляється – хотіли відремонтувати п’ять вхідних дверей, а виявилося, що потребують ремонту вісім.

У Тернополі, як нещодавно повідомили в управлінні ЖКГ, уже відремонтували та пофарбували 24 лавки, 10 урн для сміття. Очистили 114 горищ і 250 підвалів. Відремонтували 71 вхідні двері та оздобили 40 сходових кліток. Причому щодня ці цифри змінюються, переконують комунальники.

Крім того, у місті обрізали дерева та замалювали графіті на стінах будинків. До того ж, відремонтували частину водостічної системи. Планувалося також здійснити ямковий ремонт проїздів, встановити лавки для відпочинку, впорядковувати зелені зони, клумби, дезінфікувати сміттєві контейнери та відремонтувати сходи у під’їздах. Ці роботи тривають.

До речі, скаржитися на недопрацювання комунальників начальник управління ЖКГ Микола Лесів закликає на довідку міськради – “1580″.

 “20 хвилин


             сміття, тернопіль, тернопільскький тиждень             

 

 

Коментарі  

 
+1 #2 Віталій Львович 15.04.2013 23:04
Нічого то 1580 недає.Я 6 разів дзвонив щоб прибрали на Веселій 25 ніяких результатів .
Цитувати
 
 
+1 #1 Docya 14.04.2013 14:44
Яка влада - такий і порядок....
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.