Нове на сайті:
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На відміну від багатьох європейських середньовічних міст Тернопіль має фіксовану дату заснування – 15 квітня 1540 року, коли королівська канцелярія у Кракові надала локаційний привілей (Loсaciо oppidiTarnopolie) великому коронному гетьману Польського королівства Яну (Іоанну) з Тарнова на заснування оппідума (містечка-фортеці) Тарнополє на закинутому (спустошеному) місці, званому Сопільче. Назва «Тарнополь» вперше фіксується у документі, написаному «руською» мовою, під 1575 роком. Основну частину мешканців міста становили русини-українці. Другою за чисельністю групою були поляки. ” – цитата Олега Гаврилюка у книзі Тернопіль. 1540–1944. Історико-краєзнавча хроніка. Частина І (2010)  → Розділ 2. Топільче. Під владою Польщі (1540-1648) → Пункт 13.

Перед вами “Локаційний привілей на заснування оппідума Тарнополє, наданий 1540 року польський королем Сигізмундом I великому коронному гетьману графу Яну з Тарнова”, простими словами це унікальний документ який засвідчує факт заснування Тернополя. Маємо нагоду бачити його завдяки тернопільському виданню 2010 року, яке називається “Тернопіль/Tarnopol. Історія міста” (ст.33-35) авторами якого є: Петровський, Гаврилюк, Окаринський та Крочак, за що їм велике спасибі. У повному обсязі документ публікується вперше. Оригінал зберігається у головному архіві давніх актів міста Варшави (Agad.MK.Ks.61. 290-292V)


tarnopol.te.ua

 

 

 

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.