Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

віталій попович, журналіст, тернопіль, футбол, тернопільський тиждень  Днями відомий тернопільський журналіст, редактор однойменних газети та інтернет-сайту «Номер один» Віталій Попович видав книгу «Зародження і перші кроки футболу на Тернопіллі (історія, цифри, факти)». У виданні зібрані та систематизовані архівні матеріали про перші кроки футболу в нашому регіоні,  від початку ХХ ст. до середини 1940-х років. До речі, це вже друга авторська праця пана Віталія. І хоча обидві присвячені футболу, за змістом це абсолютно різні видання.

– Так, у 2009 році вийшла друком моя перша серйозна праця – книга «Ниві–30. Сторінки історії». Дане видання присвячене історії становлення, розвитку і сьогоденню нині всім відомої команди – тернопільської «Ниви», – розповівВіталій Попович. – Ця команда – практично мій одноліток. На її грі я виріс: скільки себе пам’ятаю, стільки відвідую її матчі, знаю багатьох її гравців, тренерів та президентів ФК «Нива» особисто. Тому дана праця була мені дуже близькою, відповідно легко писалася, адже історія творилась на моїх очах. Натомість книга «Зародження і перші кроки футболу на Тернопіллі», що нещодавно з’явилася на світ, це дослідження зародження футболу на території Тернопільського воєводства від його початків, а це початок 20 століття (перші документальні згадки про футбол датуються 1905 роком). У праці охоплено період Австро-Угорської імперії, Польської держави та часи окупації Тернопільщини німецькими військами. Даний період раніше практично ніким не досліджувався, офіційних даних майже не збереглося, тому робота була довгою та копіткою. При цьому опубліковані дані не є остаточними, адже мають місце багато так званих білих плям, суперечливих результатів, даних із різних джерел, які різняться одні від одних.

– Тож з чого починалася робота над новим виданням?

– Усе почалося десь у 1995 році. Багато не тільки годин, а й днів було проведено в обласному архіві та бібліотеках. Завдяки інтернету став можливим доступ до польських газет 20-30-х років минулого століття. Великим пластом інформації поділилися колеги з інших міст України та місцеві краєзнавці, які теж цікавляться історією футболу у своїх регіонах. Цікаві історії розповіли футболісти, які ще грали, які люблять поговорити зі старожилами, котрі ще пам’ятають часи за Польщі – Євстахій Олейнюк, Іван Онисько, Богдан Назар. Спершу це все збирав, бо цікавився загалом історією всього тернопільського футболу, при цьому навіть у планах не було, щоб зібране колись опублікувати. Але в один прекрасний момент заступник голови обласної ради Олег Боберський, знаючи мою зацікавленість до історії місцевого футболу, запропонував усі напрацювання об’єднати та опублікувати окремою книгою. Власне над цим працював останніх півроку. Водночас хочу зазначити, що це не комерційне видання, воно безкоштовно буде передане в усі бібліотеки області.

– Які факти та події найбільше вразили чи зацікавили під час роботи? Можливо, вони підштовхнули до роботи над книгою?

– Передумов було кілька. Насамперед мене турбувало те, що до останнього часу Тернопільщина не мала точної дати зародження футболу на своїх теренах. Коли ж вдалося відшукати цю дату, а саме 21 серпня 1909 року (того дня у товариському матчі зустрілися тернопільські команди «Поділля» та «Креси»), то вже виникло питання, а з яким рахунком завершився цей дебютний матч в історії тернопільського футболу? Адже його результат довгий час не був відомим. В одній із книг польського автора вдалося відшукати рахунок 4:1 на користь «Кресів».

Отож можна сказати, що сьогодні ми маємо відправну точку, від якої можна відштовхуватися у визначенні дати зародження тернопільського футболу. Окрім того, мене дуже дивувало, що люди, які пробували досліджувати й описувати той період, робили акцент виключно на футбольній команді з Тернополя «Поділля», яка складалася з гравців української національності. Натомість решта команд – здебільшого польської («Креси», «Яніна», «Легіон») та єврейської («Єгуда», ЖРКС) національності, які хоча й представляли або Тернопіль, або Тернопільське воєводство, та згадувалися поверхово. Коли ж ішлося про них, то здебільшого в контексті, що «Поділля» їх постійно перемагало або під час гри української команди особливо з поляками останні грали дуже брутально, відповідно мали місце непоодинокі випадки, коли поєдинки так і не були дограні до фінального свистка.

А між тим, «Поділля» було далеко не найсильнішою командою того часу, зокрема, більш вагомих результатів досягли золочівська «Яніна» (у ті часи Золочів, як і ряд інших повітових міст, згідно з адміністративним устроєм, входив до складу Тернопільського воєводства – авт.), тернопільські «Креси», натомість з жидівською «Єгудою» українська команда грала з перемінним успіхом… Отож вищеперелічені та ще багато інших команд мають зайняти достойне місце у футбольних анналах Тернопілля, адже це наша спільна історія.

– Літературна праця плюс редакторські обов’язки (газета "Номер один" та однойменне інтернет-видання), до того ж Ви практично не пропускаєте футбольні матчі, що відбуваються у Тернополі і навіть у сусідніх областях... Чи залишається час для родини, адже Ви маєте чарівну молоду дружину, у Вас підростає двоє хлопчиків?

– Намагаюся, щоб моє футбольне хобі не відбивалося на родині. Розумію, що не завжди це вдається, інколи таки стаються невеликі конфлікти. Разом з тим, коли випадає нагода, беру з собою на футбол синів. І один, і другий, незважаючи на свій вік, вже неодноразово бували на тернопільському стадіоні та на власні очі бачили, що таке футбол у виконанні справжніх майстрів.

– Зараз дуже модним літературним жанром став детектив. Чи не хотіли би створити новий напрямок і написати спортивний детектив?

– Чесно кажучи, ніколи не думав над цим. Я не професійний письменник, щоб писати у різних жанрах, а більше історик – історик футболу, який має справу зазвичай з цифрами. Хоча ідея цікава, тим більше, що у футболі багато закулісних ігор, інтриг, договірних матчів тощо…

– Розкажіть трохи про себе. Ви любите читати, окрім спорту, ще чимось захоплюєтесь? Про що мрієте?

– Я – корінний тернополянин. Закінчив Тернопільський політехнічний інститут, служив в артилерії, працював електромеханіком. З 1997 року з невеликими перервами працюю у журналістиці (газети «Ровесник», «Тернопільська газета», «Репортер», з грудня 2006 року і по нинішній час – у «Номер один»). Що ж до  книг, то, відверто кажучи, на читання книг, особливо останнім часом, не вистачає часу. Доводиться і самому писати, адже посада головного редактора у друкованому виданні не позбавляє мене права готувати публікації і вичитувати матеріали колег по редакції, плюс у щоденному режимі поповнюємо редакційний сайт. Часу вистачає хіба що на читання спеціалізованої футбольної літератури, та щоб бути в курсі всіх подій (а не лише спортивних), постійно читаю новини на місцевих та всеукраїнських сайтах.

– Успіхів Вам і дякую за інтерв’ю.

Спілкувалась Валерія Нечаєва («Номер один»)http://gazeta1.com/index.php/uk-UA/homepage/78-zt-slideshow/8312-redaktor-qnomer-odinq-vidav-knigu-pro-zarodzhennya-futbolu-na-ternopilli

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.