Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

15 сотих землі біля дамби Тернопільського ставу під міні-гес виділять ПМП «Люкс». Під ще одну (!) міні-гес хоче отримати 8 сотих свободівець-депутат міськради Віталій Дробатюк. Потенційні власники розхвалюють свої проекти. А тернополяни побоюються, що під прикриттям гес на парковій землі облаштують ресторани

ГЕС у Тернополі може невдовзі стати не лише передвиборчою обіцянкою кандидата в мери, а й реальністю.

Причому і приватник, який вже готує документацію, аби отримати 15 сотих у парку біля дамби, і депутат-свободівець, який лише планує отримати дозвіл на виділення 8 сотих землі, стверджують: будуватимуть саме гес, а не розважальні комплекси, довкіллю не шкодитимуть, міст й дамбу не руйнуватимуть.

Натомість тернополяни скептично ставляться щодо користі від появи гес та побоюються, що у парку з’являться нові ресторани, які саме освічуватимуть енергією, виробленою електростанцією. Екологи тим часом б’ють на сполох, бо якщо спустять воду у ставі, загине все живе.

Про можливість побудови міні-гес у Тернополі вперше заговорив у 2005-му Роман Заставний.

Гес могла зруйнувати міст

·  Коли став міським головою, почав детальніше вивчати це питання, – пригадав екс-мер Роман Заставний. – Вчені ТНТУ вивчили питання з технічної точки зору, але  не могли дати 100% гарантії, що будівництво гес не призведе до підмулення і підмивання моста, що не порушиться цілісність самої дамби.

Зрозумівши, що ремонт моста надто дорого обійдеться, міні-гес тоді вирішили перенести. Пілотний проект планували облаштувати у гідропарку, біля млина.

·  Шлюзи у Тернополі вже старі, тому ризикувати не можна було, – каже пан Заставний. – Була загроза руйнування мосту. До речі, тоді навіть не стояло питання про виділенні землі під цей проект. Гес мала бути на балансі управління парків.

Розробники ескізного проекту з ТНТУ представляли його на всіх інвестиційних форумах.

·  У такої гес є дві переваги, – каже доцент кафедри енергозбереження та енергетичного менеджменту ТНТУ Мирослав Зінь. – Передусім, для освітлення. Окрім того, це була б приваблива цікавинка для туристів. Корисним це було б і для учнів та студентів, як пропагування чистої енергетики, за якою майбутнє.

«Мінус» – велика територія. Щоб «сховати» обладнання, потрібна будівля 8х8 кв. м, а це 64 кв. м. землі.

Тернополяни активно обговорювали в компаніях та соцмережах можливість побудови на дамбі міні-гес. Городяни скептично ставились до повідомлення щодо користі нововведення. Люди побоювались за стан ставу, дамби й припускали, що через втручання може загинути риба, а дамбу підтопить. Окрім того, гес – це зайвий шум. Тому будівництво подібних об’єктів поблизу житлових масивів недопустимо. Тернополяни також припускали, що паркова зона є гарним місцем для будівництва навколо гес кав’ярень і ресторанів.

Приватникудали 15 сотих

Рішенням сесії міськради від 23 листопада 2012 р. депутати дали дозвіл ПМП “Люкс” на виділення 0,15 га в районі дамби на р. Серет для облаштування міні-гідроелектростанції.

Коли ми спробували знайти керівника «Люксу», аби поцікавитись, що ж насправді будуватимуть на виділених міськрадою 15 сотках, переконались, що побоювання тернополян, ймовірно, таки мають під собою підґрунтя. Адже, скориставшись офіційними даними  реєстрації фірми, довідались, що основний вид діяльності ПМП «Люкс» – діяльність барів. А, зателефонувавши за номером телефону, вказаному в документі, на іншому боці нам відповіли: «Монако. Слухаю вас».

Однак, керівник ПМП «Люкс» запевнив: на місці будуватиме лише гес – і жодного бару-ресторану.

·  На сесії 15 лютого рішенням міськради нам дали дозвіл на розробку проекту  щодо відведення ділянки, – каже керівник ПМП «Люкс» Роман Дерень. – Саму ділянку ще не виділили. Її можуть дати лише після того, коли будуть готові всі дозволи, а їх треба зібрати чимало.

Однією з умов міськради було те, що приватник енергією з гес освітлюватиме два центральні парки.

· Можна розглядати гес і як привабливий об’єкт для туристів, – каже пан Дерень. – Та й городяни, думаю, зацікавляться. Адже захоплює видовище, коли водяна велич крутить турбіну.

Цінапитання – 700 тис. у.о.

Відколи познайомився з проектом тернопільських розробників з «політеху», загорівся ідеєю побудувати гес у Тернополі, каже Роман Дерень. Коли гес працюватиме, облаштують ще й музей, де покажуть принципи роботи водних об’єктів ще за Австро-Угорщини. Тут же буде своєрідна база для студентів, де покажуть, як видобувати альтернативну енергію.

·  Будь-який проект проходить ряд експертиз, є спеціальні структури, які контролюють, і тому вкладати гроші в справу, яка нестиме загрозу я, як підприємець, не ризикнув би, – переконує Роман Дерень. – А ціна питання – близько 700 тисяч доларів. Наш проект абсолютно безпечний для водного середовища, для мосту і дамби.

Щодо барів-ресторанів, то Роман Дерень запевняє – їх біля гес не буде. Мовляв, річка Серет має захисну смугу 50 м землі водного фонду, а, згідно із законодавством, тут не можна будувати нічого, окрім гідроспоруд.

До речі, подібну гес ПМП «Люкс» планує будувати і в Мишковичах. Роман Дерень говорить про це неохоче. Однак розпорядженням голови ОДА від 31 серпня 2012 р. МПМ «Люкс» передають в оренду на п’ять років ділянку площею 0,1500 га для будівництва, експлуатації та обслуговування об’єктів енергогенеруючого підприємства на території Мишковицької сільради.

Двігес по обидва боки річки?

Всі б нічого, якби нещодавно не з’явилась інформація, що під будівництво гес хоче 8 сотих паркової землі депутат від «Свободи» Віталій Дробатюк.

· Тривалий час йшла мова про будівництво міні-гес, – каже голова громадської ради з питань екології і ЖКГ Олександр Філь. – Ми моніторимо ситуацію з виділення земельних ділянок, і з’ясовуємо, що на наступну сесію міської ради виноситься питання про виділення ділянки під другу гес. Це виходить за межі і технічного, і здорового глузду!

Якщо гес Романа Дереня мала бути на правому березі р. Серет, то Віталій Дробатюк хоче будувати ліворуч.

Депутат Віталій Дробатюк підтвердив: так, він також хоче будувати гес. Вже провів переговори про закупівлю обладнання з фірмою «Сіменс», але документи оформлятиме після того, як отримає в оренду землю. Коштує проектна документація близько 70 тис. грн.

· Йдеться про 8 сотих, а не 15, які просять приватники, – каже пан Дробатюк. – Висновки і решта дозволів будуть, бо так вимагає законодавство. Щодо барів-ресторанів… В моєму послужному списку немає кабаків – я займаюсь виключно енергетикою.

Конкуренції депутат не боїться. І впевнений, що в кінцевому результаті гес будуватиме той, чий проект буде кращим й вигіднішим для міста.

·  До проекту ТНТУ не маю жодного стосунку, – каже Віталій Дробатюк. – Візьмемо економічну доцільність. Якщо вони говорять про освітлення парків, зараз, згідно з постановою кабміну, використовується пільговий тариф. Якщо міні- гес будувати виключно, аби освітлювати парки й Центр, проект не окупиться і за 30 років.

Гес нам потрібна, як культурний і технологічний об’єкт, переконаний пан Дробатюк.

Це – крок вперед.

·  На цій ділянці можна буде облаштувати й цікаву експозицію, – каже депутат. – З міськбюджету коштів не передбачено, бо це є приватна ініціатива.

Будуватимуть гес, не понижаючи рівень води у ставі, турбіна пропускатиме рибу. Тобто, дамбу та міст не руйнуватимуть і екології нічого не загрожуватиме, переконує депутат.

Теодозій Кухарський, еколог:

· Якщо при будівництві гес понизять рівень води у ставі хоча б на метр, це буде екологічна катастрофа. Прикладом може бути минулорічне спускання води, коли все живе, що потрапило на сушу, загинуло. Будівництво гес не несе жодної користі річкам, тільки шкоду. На р. Гнізна біля с. Дичків вже діє гес за принципом накопичення води і спуску. Річка обміліла, гине риба, ікра. Думаю, що для будівництва такого об’єкта має бути серйозне наукове обґрунтування і врахована доцільність. Бо якщо брати міні-гес, то вона зможе забезпечити світлом хіба мале село. Загалом, якщо не будуть змінювати рівень води у ставі, великої шкоди не буде.

Ірина Бєлякова, 20 Хвилин

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.