Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На межі березня-квітня минуло три місяці, відколи востаннє збиралася Тернопільська обласна рада. Кілька спроб скликати сесію в.о. голови облради Сергієм Тарашевським були марними, кожного разу був відсутній кворум. Оскільки три місяці облрада не змогла зібратися, відповідно це той строк, після якого голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян повинен ставити питання про розпуск обласного представницького органу місцевого самоврядування. Однак губернатор зволікає. Чому?

«Регіоналам» невизначеність в облраді на руку

Рішення про розпуск недієздатної облради в головах обласних чиновників визріло ще на початку березня. Тоді, після бійки у стінах «білого» дому між нардепом-«свободівцем» Михайлом Головком та заступником голови ТОДА, «регіоналом» Петром Гочем (останній, нагадаємо, отримав удари кулаком в обличчя та ногою в коліно), губернатор поїхав з робочим візитом у Заліщицький район. Там він під час виходу до преси мав оголосити про початок процедури розпуску обласної ради за її бездіяльність (головна причина – неприйняття обласного бюджету) та проведення дочасних виборів. Однак тоді щось стримало Валентина Хоптяна. Чи це була вказівка згори (з боку Адміністрації Президента), чи внутрішні домовленості між самим Хоптяном і місцевими «свободівцями» (відповідні перемовини відбувалися), однозначно сказати важко. Але так чи інакше, Валентин Антонович немов набрав у рот води – мовчить. Хоча за законом мав би приймати радикальне рішення, розрубавши гордіїв вузол, адже він відповідає за соціально-економічний стан на Тернопільщині. А він, цей стан, м’яко кажучи, бажає бути кращим, адже сьогодні управління областю відбувається в ручному режимі, а фінансування його бюджетних установ відбувається за тимчасовим кошторисом минулого року. До того ж перемовини губернатора зі «свободівцями» зайшли у глухий кут, взаємини між ними перейшли точку неповернення… І цю ситуацію можуть «розрулити» або нові вибори до обласної ради, або… новий губернатор. А поки ім’я наступника Хоптяна знають тільки в Адміністрації Президента, діючий намісник Януковича ламає собі голову, як вийти з бермудського трикутника.

З однієї сторони, найлегше ініціювати дочасні вибори і можна бути певним, у Верховній Раді, зважаючи на регіоналівську більшість, це буде не проблема. Але чи вигідно це місцевим і всеукраїнським «регіоналам»? Очевидно, що ні, раз Хоптян мовчить. І справа тут ось у чім. На сьогодні в облраді «регіонали» мають 14 депутатів, плюс 5 «литвинівців» та понад десяток «тушок» (офіційні – з міжфракційного об’єднання «Реформи та порядок» і неофіційні – чиновники різних рівнів з числа так званих опозиційних сил). Маючи такий кадровий потенціал у раді, «регіонали» і їх союзники до останнього часу блокували прийняття будь-якого звернення, яке б ішло врозріз з їх принципами. До того ж жодне сесійне рішення господарського характеру не проходило без їхніх голосів. Відповідно за такого стану Хоптян контролював раду та міг домовлятися. І так би, воно було й далі, якби місцеві політтехнологи не прорахувалися під час голосування за нового голову обласної ради. Отримав би Василь Хомінець посаду очільника ради, і не настільки гострою була б проблема введення нових депутатів. Але тоді, в листопаді минулого року, «регіонали» прорахувалися, натомість «свободівці» сьогодні стоять непохитно – спершу нові депутати, а тоді бюджет. За сценарієм «Свободи», вона отримує свого голову ради та повний контроль над радою. З таким варіантом вже не згідні представники Партії регіонів, адже їм не потрібна неконтрольована обласна рада і її очільник.

Коли б ініціювати вибори, то за нині діючим виборчим законом до місцевих органів влади «регіонали», можливо б, отримали більше мандатів за рахунок мажоритарників, але загалом рада ними не контролювалася б. До нинішніх депутатів з ВО «Свобода» додалася б велика кількість представників ВО «Батьківщина» та «УДАРу». Тобто як найвищий обласний представницький орган області був би сформований, як мінімум, на 2/3 з числа опозиціонерів. А за такого стану справ уже будь-який губернатор працював би у підвішеному стані, адже така потужна кількість опозиції може запросто ініціювати його відставку, і Президент повинен її не лише прийняти до уваги (коли таке рішення прийнято простою більшістю голосів) і власне звільнити з займаної посади, якщо за нього проголосували 2/3 депутатського складу. До того ж беззаперечний програш «регіоналами» області, навіть такої, як Тернопільська, перед президентськими виборами не додавав би плюсів самому Януковичу.

Тернопільщина може стати поперек горла у відносинах Україна-ЄС

А між тим на сьогодні про недієздатну Тернопільську облраду і порушення волевиявлення мешканців області (невведення нових депутатів замість вибулих) вже знають у Європейському Союзі.

– 13 березня депутат Європарламенту Павел Ковель озвучив проблему невиконання виборчого законодавства та конституційних прав громади Тернопілля, – повідомив голова постійної комісії з питань законності та правової політики обласної ради Леонід Бицюра. – А вже 11 квітня у представництві Європейського Союзу відбулася зустріч із заступником голови представництва ЄС Марією Юриковою, котрій детально було описано ситуацію, що склалася в Тернопільській області, надано всі судові рішення, постанови ЦВК і ТВК. Я сподіваюсь, представники ЄС переконалися, що в Україні є системна криза виконання виборчого законодавства, яку з їх допомогою вдасться вирішити.

Як додав заступник голови комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Олег Сиротюк (фракція ВО «Свобода»), на сьогодні комітет приймає рішення про призначення дочасних виборів на місцях на вересень-жовтень 2013 року. А оскільки відповідне подання про дочасне припинення повноважень Тернопільської обласної ради від губернатора не поступало, то чи є зміст, розмірковує пан Олег, починати цю процедуру, коли повноваження діючого складу ради минуть у березні 2014-го. Цілком логічно, на думку Олега Сиротюка, є відпрацювання радою повного передбаченого законом строку своїх повноважень. Хоча в середовищі регіоналів не відкидають можливості проведення дочасних виборів ще цього річ.

Натомість «свободівці» сподіваються, що кризу в обласній раді вдасться розв’язати вже до кінця травня. Чому про це так упевнено кажуть представники найбільшої в облраді фракції? Та тому, що вже у травні делегація Україна-ЄС, головою якої є той самий Павел Ковель, буде оцінювати стан підготовки України до підписання угоди з Європейським Союзом, і керівництву нашої держави не потрібен буде ще один хвіст з Тернопільщини. Тим самим по дзвінку з президентської Адміністрації губернатор мав би дати команду представникам Партії регіонів і їх сателітам прийти на засідання тервиборчкому та проголосувати за нових депутатів. Чи так воно буде, покаже час. Але що так далі тривати не може і облрада має працювати та приймати рішення на користь громади – це однозначно…

Номер один

Коментарі  

 
+1 #1 Свій 02.05.2013 16:47
Та шо ви тут понаписували. Все дуже просто. Хлмінець змучився від того всього і втік до Кийова. Бицюра щит по ляхах, так хоче бути великим начальником( правда він ще не знає для чого йому то). Стаюра нібито хоче тих змін, але тоді про нього всі забудуть, бобуде голова ради. А так всі радяться, уважають......
Таке то кіно. Одна булава, а гетьманів як за козацької доби.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.