Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Громада Заліщиків разом з природоохоронниками відстояли право людей дихати чистим повітрям. Незрозумілий і навіть небезпечний для довкілля позитивний висновок Мінприроди шокував місцевих жителів і поставив під сумнів статус райцентру «райської місцини краю». Міністерство дозволило складування токсичних відходів у середмісті райцентру, неподалік Дністра та національного природного парку «Дністровський каньйон». Налякана громада почала бити в усі дзвони. Очевидно, підприємство, яке отримало даний дозвіл, на бурхливу реакцію населення не розраховувало і після численних заяв та рішень не на свою користь дало задній хід.

Токсичні відходи посеред Заліщиків

Наприкінці березня 2012-го звістка про те, що у центрі Заліщиках, усього за кількасот метрів від Дністра, знаходитиметься склад з небезпечними хімічними відходами, жахнула місцевих жителів. Передбачалося, що ПП "Юреко", зареєстроване у Вінниці,  облаштує біля території НПП "Дністровський каньйон" місце складування небезпечних відходів, які звозитимуть сюди з сусідніх областей. Жодних офіційних заяв з боку влади громада не чула. Втім про пристосування складського приміщення до приймання небезпечних відходів у місті Заліщики на вул. Зеленогайській природоохоронники теж довідалися від журналістів. Тому, що структура не отримала офіційного повідомлення на державному рівні, є логічне пояснення, кажуть спеціалісти, адже природоохоронне управління перебуває у стадії ліквідації.

– Територіальні підрозділи Міністерства охорони навколишнього природного середовища виконують тепер лише частину функцій. З грудня 2012 року природоохоронне управління не розглядає проектів землеустрою щодо надання земельних ділянок для обслуговування об’єктів, – каже керівник структури Орест Сінгалевич.

Це стало причиною того, що ініціатива приватного підприємства обійшла стороною контрольне управління. Як з’ясувалось, заяву про намір облаштувати склад токсичних відходів для підприємства «Юреко»  погодили чиновниками міської ради районного центру.

– Отримавши таку інформацію, ми, звичайно, почали вивчати ситуацію, хоча на сьогодні наш підрозділ не має впливу ні на виділення земельних ділянок, ні на проектування об’єктів. До того ж, тепер ми не проводимо державної екологічної експертизи. Разом з тим, підприємство «Юреко» одержало позитивний висновок Міністерства екології та природних ресурсів щодо проекту облаштування складу. Фактично громадського обговорення про розміщення даного об’єкта в Заліщиках не було. Ми як природоохоронний орган вирішили за необхідне втрутитися у процес і звернутись у Заліщицьку міську раду, – пояснює Орест Сінгалевич.

Складське приміщення знаходиться на території колишньої сільгоспхімії. Сама територія розташована за 400-500 метрів від Дністра, відтак не потрапляє у прибережну захисну смугу річки, але знаходиться у водоохоронній зоні.  Зазначена територія є суміжною із земельною ділянкою, наданою національному природному парку «Дністровський каньйон». У той же час вона знаходиться на території регіонального ландшафтного парку «Дністровський каньйон». За словами Ореста Сінгалевича, законодавство не забороняє розміщувати склади для тимчасового зберігання токсичних відходів у населеному пункті. Головне, аби були дотримані санітарно-захисні зони, зони санітарної охорони джерел водопостачання, об’єкти не знаходяться у прибережних смугах відкритих водойм тощо. Кожен об’єкт, який розміщується у населеному пункті, повинен відповідати генеральному плану забудови населеного пункту.

«Юреко» каже, що більше так не буде

До Заліщицької міської ради, в обласне природоохоронне управління та інші суміжні структури звернулися жителі райцентру, що проживають на вул. Зеленогайській, з проханням не дозволити зберігання небезпечних відходів поблизу людей. Міськрада зібрала позачергову сесію і скасувала рішення виконавчого комітету МР №48 і цим самим відмовила ПП «Юреко» у наданні дозволу для здійснення операцій зі збирання та зберігання небезпечних відходів у приміщеннях на вул. Зеленогайській. Мерія керувалася законом про місцеве самоврядування та законом про відходи, яким передбачено, що на розміщення таких об’єктів орган місцевого самоврядування має дати свій дозвіл.

У той час, поки у Заліщицькій мерії вирішувалось питання розміщення складу токсичних відходів, паралельно редакція Заліщицького часопису «Колос» та міська рада отримали від ПП «Юреко» листа, у якому йшлося про те, що у зв’язку із зміною виробничої необхідності та планів діяльності підприємство відмовляється від своїх планів щодо складування відходів у місті. Дирекція ПП запевнила громадськість у тому, що на території Заліщиків діяльність щодо зберігання будь-яких відходів з боку підприємства здійснюватись не буде. Лист підписаний директором ПП «Юреко» Б. Драчуком.

Виходить, на сьогодні конфлікт інтересів заліщицької громади та приватного підприємства вичерпано. Втім не виключено, що через розбіжності у законодавстві такі випадки можуть виникати і в інших населених пунктах області.

– Попри те, що управління перебуває у стадії ліквідації і буде утворено новий підрозділ облдержадміністрації, я б рекомендував усім керівникам органів місцевого самоврядування, вирішуючи подібні питання, консультуватись із спеціалістами нашого підрозділу, адже вони знають законодавчу базу і можуть реально оцінити ситуацію, – зауважує Орест Сінгалевич. – Тоді можна буде запобігти збуренню громадськості. Люди тоді будуть знати, що порушень законодавства, шкідливих впливів на їхнє життя не буде…

Зоряна Гарасимів ("Номер один")

Коментар

Галина Проців, голова екологічного клубу «Край»:

За словами Галини Проців, скасування рішення виконавчого комітету не гарантує, що невдовзі підприємство не зможе повернутися до питання складання небезпечних відходів у Заліщиках, адже позитивний висновок Мінприроди залишається в силі. Інше питання – складання відходів. Приміщення колишньої сільгоспхімії для цього не пристосовані і перебувають у незадовільному стані. Необхідно будувати нові будівлі. Варто врахувати  і той момент, що транспортування відходів здійснюватиметься автошляхами району, які потребують ремонту. Дозвіл міністерства стосується відходів, які належать до І та ІІ категорії небезпеки: надзвичайно небезпечні та високонебезпечні. У випадку складання відходів у місті Заліщики постраждати може не тільки населення, а й річка Дністер, поблизу якої знаходяться будівлі.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.