Четвер, 07 липня 2011, 13:43
Екзотичні вітаміни ростуть вдома у тернополянина. Опрацювавши відповідну літературу, Ігор Чубатий спорудив теплицю, закупив саджанці і завіз грунт. Не менш важливим фактором для такої роботи, каже чоловік, є терпіння. Адже перші врожаї фруктів отримав лише через два роки. Проте зараз його лимони їсть не тільки родина, а й багато тернополян. Плоди пана Ігоря мають неабиякий попит серед покупців, оскільки на смак і вигляд – не гірші, ніж ринкові.
Ігор Чубатий, садівник: «Такий лимон важить приблизно півкілограма. До осені він буде мати десь 800 грам».
Смачніші в Ігоря Чубатого і банани. Якість цього фрукту чоловікові неважко оцінити з огляду на його минулу діяльність.
Ігор Чубатий, садівник: «Вони у 2 рази коротші, ніж у магазинні. Але вони соковитіші та набагато солодші. І свіжі, звичайно. Коли я працював рефрежираторщиком, то ми завантажувалися фактично зеленими бананами. Вони в дорозі дозрівають при температурі 2-5 градусів, і в кінці поїздки вони вже наполовину жовті були. А в складах дозрівають».
Дозрівають у теплиці пана Ігоря й мандарини та інжир. А каву родина Чубатих п’є також натуральну – у своєму «саду» виростили кавове дерево. Проте сім’я не лише споживає готові продукти, розповідає пан Ігор. Діти і дружина активно допомагають господареві в його занятті. Хоча спочатку в істинність такого захоплення не дуже вірили.
Марія Чубата, дружина: «Я не могла уявити, що в нас удома будуть лимони. А пізніше, вже через 2 роки, як почали лимони родити, то ми були захоплені ними. Не тільки лимони родили, а й апельсини, мандарини. Ананаси з часом почали родити, банани. Така в нас така екзотика. Особливо цікаво в теплицю заходити весною – дивитися, як усе цвіте. А вже восени є плоди».
Плоди Ігоря Чубатого користуються попитом ще й тому, що є екологічно чистими. При їх вирощенні, запевняє чоловік, зовсім не використовує хімії.
Ігор Чубатий, садівник: «Хімії зовсім немає. Вона непотрібна. Вони навіть на органіці краще ростуть. Фрукти екологічно чисті».
Микола Клімус, сусід: «Немає хімії, однозначно. На ринку береш, то там не знати що. Взяли полуницю – отруїлася жінка, діти».
Для утримання екзотичного саду, каже Ігор Чубатий, потрібно небагато. Взимку в теплиці опалює дровами, попелом з якого підживлює грунт. Для цього використовує також гній.
ІНТБ