Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

"Тернополяни озлоблені через постійні афери недобросовісних забудівників та зловживання і неправомірні дозволи від влади, тому уже «дують на холодне» і слово «будівництво» викликає у них бурні емоції, спротив, бажання протистояння."

16 липня на БАМі мешканці трьох будинків погрожували взяти в руки автомати і лягати посеред дороги, якщо тільки на місці напіврозваленої будівлі колишнього магазину «Золота осінь» почнеться будівництво житлового будинку.

Тернополяни категорично проти будівництва

Нещодавно на під’їздах будинків, по вул.Київська 14, Лепкого 5а та Київська 16, почепили оголошення, що 16 липня о 19.00 усі бажаючі можуть прийти на зустріч із майбутнім забудовником, який планує розпочинати між цими трьома будинками будівництво.

Звичайно, тернополяни озлоблені через постійні афери недобросовісних забудівників та зловживання і неправомірні дозволи від влади, тому уже «дують на холодне» і слово «будівництво» викликає у них бурні емоції, спротив, бажання протистояння. При цьому вони навіть не хочуть вникати в деталі. Тому на зустрічі одноголосно заявили, що будувати тут не дадуть нічого і не дозволять міській владі зробити із себе покірних овець. Люди стверджували, що не мають довіри до будівельників, оскільки часто чули про випадки, коли проект передбачає зведення п’ятиповерхового будинку, а потім раптом «виростає» дев’ятиповерховий.

Помилкою підприємця, який придбав приміщення колишнього магазину «Золота осінь» стало те, що з перших же слів він невпевнено назвав кількість поверхів згідно проекту. Пан Микола (так він представився мешканцям) сказав «Приблизно п’ять поверхів». Це одразу ж викликало шквал реплік, мовляв, сьогодні приблизно п’ять, а завтра тут виросте дім на дев’ять поверхів.

-   Тут нема місця де втиснути будинок!

-  Нехай строїть, він мені не заважає. Але якщо ми це дозволимо йому зробити, то ми будем вівцями! На нас плюють, а ми дивимося. Особливо молодь. Треба воювати. І якщо ми тут не поставимо крапку, то значить ми ніхто – вівці». «Вам ніхто не дасть то зробити, шоб ви навіть стрісли.

Пенсіонери викрикували, що ляжуть перед тракторами кістьми, будуть сидіти і вдень і вночі на сторожі:

-  Ніякого нічого тут не буде, ми вмрем трупом і всьо. А нє, то я візьму автомата і перестріляю вас всіх.

Старші чоловіки доводили, що на невеличкому, порослому бур’янами клаптику землі, який оазою пустує між трьома будинками вже з десяток років, ніякі норми не дозволять зводити навіть п’ятиповерховий будиночок. Крім того, тут завжди були болотяні грунти, тому «чогось серйозного» будувати все одно не вдасться.

Проект уже тричі повертали на доопрацювання

До слова, пан Микола зазначив, що йому вже тричі повертали проект будівництва, який він хотів затвердити у міській раді. Так він заспокоював мешканців, що міська влада ніколи не дозволить розпочинати будівництво, якщо є якісь порушення норм. Але людей це обурювало ще більше. Вони вимагали пояснення, чому це підприємець прийшов до них радитися уже коли розробив проекти, а не спитався їхнього дозволу перед покупкою цієї ділянки. На це чоловік відповідав, що є власником «нічийного» магазину вже понад десять років. Люди обурювалися, чому ж тоді він лише зараз надумав будувати, а попередні роки навіть не спохватився облагородити цю територію, де «скоро вовки заведуться».

- Чому ви ставите нас перед фактом, а не зібрали збори раніше і не спитали «Чи можу я тут купити?».

Діалог завершився спокійно

Пощастило підприємцю в тому, що серед мешканців були молоді чоловіки, які добре розуміють сучасні правила бізнесу та намагалися «базар» перетворити на конструктивний діалог, просячи людей задавати питання по черзі та розпитуючи підприємця по суті. Саме завдяки цим чоловікам вдалося відносно спокійно завершити розмову між громадою та бізнесменом. Домовилися про те, що мешканці запропонують пану Миколі свої варіанти освоєння цієї ділянки, цільове призначення якої «Землі громадської забудови». Дехто з них навіть хотів викупити цей магазин, аби зробити там парковку для автомобілів, які у дворі Лепкого 5а уже практично нема де ставити. Але чоловік не був готовим назвати суму.

За годину пан Микола погодився на компроміс і подальшу зустріч із членами ініціативної групи, яку мешканці мають створити за тиждень.

-  Я не можу спілкуватися з сотнею людей. Давайте, якась ініціативна група придумає пропозиції.

Він попрощався, а тернополяни «розбилися» на кілька груп і обговорювали варіанти розвитку подій.

Чому “Проти” мешканці будинків по вул.Київській

Група мешканців двох будинків по вул.Київська, яка дискутувала біля бойлерної, категорично проти будівництва, бо бояться, що їхні будинки, зведені на сваях, остаточно розваляться, коли поруч працюватиме важка техніка. І хоч підприємець запевнив, що проект передбачає будівництво «на подушках», але люди цьому мало вірять.

Жінки з 16-го будинку згадували, як свого часу дозволили будувати поруч будинок Лепкого 5а.

-  Лило Василь і Сорока такий майстер тут був – вони нас навіть близько не підпускали. Вони нам казали – зберіть по 100 грн і погану дорогу собі зробіть, а він там буде тільки їздити.

Також жінки пригадували, як кандидат у мери обіцяв, що облаштує їм прибудинкову територію та дорогу перед будинком. Натомість дорога до сих пір в страшних ямах. Вони погрожували, що поставлять паркан прямісінько на дорозі і жодне вантажне авто, яке везе продукти до магазину, та жодне авто мешканців будинку Лепкого 5а, не проїде тут уже ніколи.

Один із мешканців 9-го поверху Київської 14 емоційно розповідав, як після будівництва сусіднього будинку Лепкого 5а у нього почало текти зі стелі,потріскали стіни будинку. Мовляв, він сфотографував такі самі пошкодження даху і стін у кожному з під’їздів будинку, ходив на прийом до міського голови, а той лише опускав голову. Натомість зараз у чоловіка відписка з міської ради, що це він сам собі пошкодив дах, а працівники ЖЕКу бувають у нього в гостях щодня та власноручно підставляють під цівки води відро, коли в дощову погоду з даху тече.

Конструктив від мешканців Лепкого 5а

Після «розбірок» із підприємцем, у дворі Лепкого 5а ще добрячу годину шукали найоптимальніший вихід із ситуації. Мешканці цього будинку здавалися найактивнішими і найзацікавленішими у вирішенні даної проблеми.

Це й не дивно, адже по перше, власники тут об’єднані не кооперативом із ЖЕКом, а в ОСББ, тому активніше відстоюють свої інтереси та є згрупованішими. Крім того, будинок збудовано не так давно, тому більшість власників квартир тут – молоді сім’ї. Вони націлені на пошук цивілізованих виходів із ситуації.

По-друге, захаращений клапоть землі із страшненьким пунктом прийому склотари, який раніше був популярним магазином «Золота сінь», знаходиться прямісінько у їхньому дворі. Будинок, наче підкова, огинає ці «богом забуті» дві сотки. Оскільки вже близько 10 років цей «апендицит» не мав хазяйновитого власника, то мешканці за свій кошти обгородили його високим залізним парканом, аби не псувати собі вид з вікна.

По-третє, поруч із потенційним будівництвом розташований дитячий майданчик і, за словами мешканців, будувати тут не можна нічого, адже згідно державних будівельних норм України (ДБН) має бути мінімум 12 метрів від майданчика до нового житлового будинку.

Також людям не подобається, що потенційні сусіди заглядатимуть до них вікно-в-вікно, порушуючи їхнє право на приватність. Адже місця для будинку там надзвичайно мало.

А ще вони побоюються, що коли сюди приїдуть автівки з будматеріалами, люди із сусіднього будинку, по вул.Київська 16, просто перекриють дорогу і відріжуть єдиний під’їзд до будинку Лепкого 5а та до продуктового магазину «Калина», що розміщений у будинку.

Мешканці стверджують, що на цій ділянці просто «нема де розвернутися» важкій будівельній техніці. Вони хвилюються, щоб крани та трактори не перетворили їхній дитячий майданчик на болотяне місиво та не шуміли під вікнами день у день, адже у багатьох із них – малі діти.

Уже не перший рік мають проблему із захаращеною ділянкою

Ініціативна група, яка буде зустрічатися із підприємцем – в основному складається із мешканців саме Лепкого 5а. Адже тут живуть люди, які вже кілька років писали заяви, скарги, прохання у міську раду та прокуратуру, аби захаращену ділянку в їхньому охайному дворі окультурили, або віддали на обслуговування ОСББ Лепкого 5а. Але ці всі скарги та прохання міська рада ігнорувала: «Ми писали в прокуратуру, міську раду і шо з того?»

Тернополяни з Лепкого 5а хотіли б навіть придбати дану ділянку, аби зробити на ній паркову для автівок, яких в дворі чимало. Проблемою є лише те, що поросла бур’яном земля належить місту і лише напіврозвалене приміщення магазину, що слугує зараз «склотарою» є власністю підприємця Миколи. Але підприємець не готовий назвати суму, за яку б міг продати колишню «Золоту осінь». У натовпі проунала цифра «сто тисяч», яку мешканцям називали кілька років тому у міській раді, та поспілкувавшись по телефону із ріелторами, мешканці Лепкого 5а дізналися, що сума цієї невеличкої ділянки коливається в залежності від того, який об’єкт тут рентабельно розмістити. Якщо, згідно будівельних норм будинок зводити не можна, тоді і сума ділянки зменшується.

Якщо мер підтримає підприємця – буде їм тут «врадіївка»

Додамо, що усі присутні на зустрічі налаштовані рішуче. У натовпі навіть проскакували слова про революцію. Тернополяни вважають, що навіть якщо підприємець отримає в мерії усі дозволи на зведення тут будинку, то влада всеодно змушена буде прислухатися до голосу громади, бо розуміє, що «врадіївки» у Тернополі їй не треба. Сусіди з трьох будинків ще не дійшли остаточного рішення, що ж вони хотіли б бачити на тому місці – підземний паркінг, дитяче кафе, парк чи дитячий майданчик, але твердо знають, що не допустять там будівництва будинку чи нового бару.

Люба Вовк, «Погляд»

                                      

Коментарі  

 
-2 #1 lol 17.07.2013 13:44
а може тернополянам пора навчитися поважати закон?
якщо норми дозволяють будувати, то хай свої автомати засунуть собі в грядку
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.