Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Днями презентували репринтне видання книжки першого українського бургомістра Тернополя Володимира Лучаківського «Вязанка желаній».

Збірку випустило місцеве видавництво «Джура». Як розповів його директор Василь Ванчура, вперше цю книжку надрукували в 1885 році й досі про неї не було відомо. А недавно її випадково знайшов у Львівській бібліотеці імені В. Стефаника виходець з Тернопільщини Василь Пиндас.

«У цій книжці зібрані побажання рідним і близьким: мамусі, татусеві, бабуні, дідуневі. Написав їх і впорядкував сам Володимир Лучаківський. Коли я перечитав ці теплі побажання, одразу захотів, аби про них дізналося більше людей. Бо сьогодні так ніхто не звертається до найдорожчих людей», – зазначив Василь Ванчура.

Зовнішній вигляд книжки та внутрішнє оформлення не змінювали. Зберегли і стилістичні особливості мови й правопис, який був понад сотню років тому. Видавці вирішили, що сучасникам усе цілком зрозуміло.

Тираж книжки – понад 3 тисячі примірників. Присвятили її Дню міста, який у Тернополі відзначатимуть 28 серпня, нагадує ЗІК

Володимир Лучаківський керував Тернополем на перетині віків, у 19-20 століттях. Маленьким хлопчиком переїхав у село Довжанку Тернопільського району, де його батько був парохом. А народився на Львівщині 19 березня 1838 року.

За його головування у Тернополі з’явилися електричне освітлення і телеграф, водопровід і каналізація. Також він дбав про те, щоб розвивалася «Просвіта», сприяв відкриттю першої української гімназії.

Володимир Лучаківський відомий і як поет та драматург. Його твори друкували у львівських часописах.

Примітка ТТ. До речі, з усіх міських головів Тернополя часів Незалежності Сергій Надал також є, можна сказати, письменником. Адже він ще навіть не будичи мером презентував громадськості свою книжку “Справедливість. Відповідальність. Порядок”.

Представляти книгу читачам тоді кандидату в мери допомагали Олексій Кайда і теперішній начальник управління культури Тернополя Олександр Смик.

Злі язики навіть казали (заздрять, певно-:)), що писав та упорядковував ту книжку саме пан Смик, який на літературній ниві вже давно знаний як талановитий і творчий митець.

Якби там не було, але може колись вдячні нащадки захочуть перевидати і книжку нинішнього мера Тернополя Сергія Надала...

     alt     

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.