Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернополяни нарікають, що у їх дворах ями засипали асфальтом, здертим під час ремонту доріг. Краще засипати таким відсівом, ніж ходити по ямах, пояснюють у міськраді. Грошей на ремонти немає, от і знайшли такий вихід

 - У дворі на вул. 15 Квітня, 5 засипали ями, але старим асфальтом, здертим під час ремонту іншої дороги, - повідомив редакцію читач Олексій Козак. – Це ж неякісно. Таке покриття розпливеться з дощем. Його вже можна просто набрати в жменю.

Проблеми з ямами у цьому дворі вже багато років, додає чоловік. Декілька разів ці ями засипали щебенем. Але це не дало результату, адже він просто розлізся. А тепер знову вдалися до неефективного ходу.

- Чому використали здертий звідкись асфальт? Чому не новий? Може б ще в ті ями сміття насипали? – обурюється чоловік.

Там плавали човном

До речі, про величезні калюжі у дворі на вул. 15 Квітня, 5 ми писали в "RIA плюс" за №15 від 10 квітня цього року.  Наш журналіст Віталій Дерех під час експерименту довів, що у тих калюжах можна плавати човном. 

Калюжами Тернополя можна кататися і човном

На те, що у дворах засипають ями здертим асфальтом нарікають і інші городяни. До нас на таку проблему поскаржилась і читачка пані Марія з вул. Монастирського, 42.

- Сил більше немає! - каже жінка. - Уже стільки разів скажилася в жек, навіть на прийом до міського голови ходила, але ради на комунальників немає!

Тернополянка повідомила, що їхній будинок — на балансі ПП “Наш дім”. У відповідь на скарги, що стосувалися якості покриття прибудинкової території, нещодавно їх двір засипали старим асфальтом, який здерли під час ремонту якоїсь дороги

- Ну, хіба так робиться? Це ж — не асфальт, а бруд, який зібрали на вулиці, - каже жінка. - Я живу на першому поверсі - дихати немає чим..

Рік-два послужить

Цей будинок в черзі на асфальтування прибудинкової території, пояснює інженер ПП "Наш дім" Василь Голодрига.

- Ми дали запит на капремонт у міськраду, але на жаль все впирається в кошти, - каже він. - Тому як вихід з ситуації – ями засипали асфальтним відсівом. Це покриття закатали семи-тонним катком, так що рік-два воно прослужить.

На капремонт у міськраді не було коштів, тож вдалися до ямкового ремонту за допомогою асфальтного відсіву, каже і директор ПП "Сонячне", на балансі якого будинок на вул. 15 Квітня, 5, Мирослава Лещишин.

- Там була погана дорога і ми відгукнулися на скарги, - каже вона. – На мою думку, там все зробили добре. Роботи проводили, коли було +28. Розпечений асфальт вирівняли грейдером і втрамбували катком.

Але людям не вгодиш, бідкається директор жеку.

- Коли дорога була погана, до нас дзвонили і просили зробити хоч щось, - каже вона. - Тепер коли зробили ремонт одні дякують, інші нарікають. Мовляв, тепер тут добра дорога і ганяють машини.

Таке покриття - безкоштовне

Хотіли б відремонтувати усі двори, та, на жаль, через тяжкі зиму та весну кошти змушені витратити на дороги, пояснює начальник управління ЖКГ міськради Микола Лесів.

– Тож капітального ремонту цього року дочекаються не всі двори, - каже він. - Ми вибрали лише найгірші . Приміром,  на вул. Морзенка, 5, Злуки 46, 56. Зараз ремонт триває на Карпенка, 13. Для решту знайшли вихід з ситуації. Краще засипати відсівом, ніж ходити по ямах.

Пан Лесів додає, що таке покриття протримається рік-два.

- До речі, таким чином ми покрити вул. Бригадну у Кутківцях, вона вже третій рік тримається, - каже посадовець. -  Відсів – це той самий асфальт. Враховуючи спеку, він гарячий. Тож ми його добре закатуємо і він тримається. Ми ж не просто так його розкидаємо, що його одразу змиє водою.

Аби зробити капремонт двору потрібно в середньому 750 тис грн, продовжує Микола Лесів. Є ціла технологія ремонту. Спершу знімають бордюри, підсилюють дорожне покриття, аж потім стелять асфальт. А покриття відсівом – безкоштовне. Платити треба лише за погрузку фрези.

До слова, у інших областях України, теж застосовують подібний метод покриття доріг. Зокрема, у Львові. Про це нам розповіла журналістка медіа-корпорації RIA у Львові Юлія Касько.  Вона навіть надіслала нам фото, де яму у її дворі засипали камінням та уламками старого асфальту.

- На вулиці Куліша комунальники засипали ями старим асфальтом, - каже вона. - Однак, як пояснювали посадовці, це робилося для того, аби тимчасово прикрити аварійні ями. Коли ж наступлять відповідні погодні умови, вони обіцяли залатати ями, як годиться.

А от вінницьких колег таке ноу-хау тернопільських дорожників здивувало. У Вінниці таких методів для латання ям у дворах вони не помітили.

Євгенія Цебрій, 20 хвилин

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.