Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Комахи, змії, дикі та свійські тварини – хто тільки протягом літа не гострить зуби на людину.

 Здавалося б, що п’ятиміліметрова комашка може зробити у мільйони разів більшій за неї істоті? Виявляється, окрім неприємних відчуттів, одних вони можуть «нагородити»  небезпечними захворюваннями, інших – власною отрутою, а для третіх смертельно  небезпечним є малесеньке жало.

Тільки за півроку у Тернополі зареєстровано понад дві сотні укусів кліщами. Троє жителів Тернопільщини постраждали від зубів плазунів. Більше тисячі потерпіло від свійських та диких тварин. Що, окрім слідів від зубів, можуть в людському організмі залишити тварини та комахи, розповідає завідувач паразитологічного відділення обласної санепідстанції Олена Асюкевич.

Області загрожує поновлення місцевої малярії

Найчастіше жителі Тернопільщини потерпають від укусів комарів, кліщів, бджіл, ос. Рідше реєструються випадки «атаки» свійських тварин та плазунів. Більшість вважають, що найбільш невинними у цьому переліку є комарі, однак у санепідемстанції переконують, що така думка хибна.

– Укуси комарів можуть спричинити запалення шкіри, сильно сверблячі набряки і почервоніння, інколи папули. Крім цього, комарі можуть передавати малярію, жовту лихоманку денге, лихоманку Західного Нілу та ін. Здебільшого на ці захворювання можна наразитися у тропічних країнах. А ось глистяне захворювання дирофіляріоз поширене практично всюди. Зокрема, в Україні за останні 3 роки було зареєстровано 339 випадків, один з них у Тернопільській області. До того ж, ситуація з малярією в Україні та області залишається нестійкою. Ця недуга, як правило, завізна. За останні три роки в Україні зареєстровано 143 випадки, в 2010 році – 72, з них 6 летальних. Нестійка ентомологічна ситуація, відсутність вітчизняних дезінфектантів для регуляції чисельності малярійних комарів, велика кількість анофелогенних водоймищ, що перевищує епідпоріг в області у 3,6 раза, в Україні – в 3,7 раза. Все це загрожує поновленням місцевої малярії, – розповідає  Олена Асюкевич.

Щоб комарі не покусали, необхідно використовувати репеленти, тобто засоби, які відлякують комах. Їх можна придбати в будь-якій аптеці. При цьому при нанесенні на шкіру їх не можна втирати. Позбутися свербіння після укусу комара допоможе розчин соди (І ч. л. на стакан води). Окрім аптечних препаратів, можна також використовувати    натуральні засоби: листя томатів, гвоздики, свіжовижатий сік волоського горіха та кедрову олію. Такі запахи комарі не переносять.

Укуси ос та бджіл можуть викликати анафілактичний шок

Укуси бджіл та ос не становлять особливої загрози для людей, які не страждають на алергію. Ці комахи, як правило, не переносять важкі інфекції, однак для декого наслідки укусу можуть бути не менш плачевними.Починаються вони за кілька секунд після укусу.

– Внаслідок алергічної реакції місце укусу відразу набрякає, червоніє, пече. Важливо, куди вкусила бджола чи оса. Найнебезпечніше місце на тілі людини – голова, а смертельно небезпечно, коли бджола залітає у рот. Від набряку й алергічної реакції людина може навіть померти. Найшвидше набрякають повіки, рот, вуха, реакція – анафілактичний шок. Ті, хто має алергію на мед, можуть страждати і від укусів бджіл. Бджоли, кусаючи, залишають жало в тілі – його потрібно витягнути і обробити місце укусу дезінфікуючим розчином. Випити протиалергічний препарат,– каже Олена Євгенівна.

Якщо алергічна реакція сильна чи з'явилися тривожні симптоми — негайно до лікаря! Санепідслужба не веде статистики постраждалих від цих полосатих комах. У таких випадках людина здебільшого сама дає собі раду, однак медики зазначають, що з кожним роком кількість таких пацієнтів зростає.

Кліщі «нагородили» хворобою Лайма більше десятка жителів області

Тільки від початку року в Тернополі зареєстровано понад дві сотні випадків укусів кліщами. По області підсумки підіб’ють тільки наприкінці року. Однак торік санепідстанція зафіксувала понад п’ять з половиною сотень постраждалих від маленького кровопивці.

– На тілі людини кліщі найчастіше прикріплюються до шкіри волосяної частини потилиці, шиї, у пахових ділянках, в області пупка, у промежині, під лопатками і по ходу хребта. При цьому присмоктування до тіла в більшості випадків залишається непоміченим. Відчуття людиною свербіжу на місці присмоктування кліща виникає лише через 6-12 годин. Процес насичення кров’ю кліщів може продовжуватись декілька днів, – наголошує Олена Авсюкевич.

Якщо кліщ присмоктався, необхідно звернутися до лікаря. Коли такої можливості немає, спробуйте видалити його самостійно. Попередньо змастивши олією, захопіть кліща пінцетом, розхитуючи із сторони в сторону, витягніть його. Якщо залишилися рештки, то видаліть голкою, як скалку. Обробіть шкіру будь-яким дезінфікуючим засобом (спирт, йод). При укусі кліща рекомендовано пройти курс профілактичної антибіотикотерапії.

Укуси кліща небезпечні ще й хворобами, які переносять комахи.

За січень-червень 2011 року в області зареєстровано 10 випадків хвороби Лайма. Якщо на початку 2000-их років реєстрували лише поодинокі випадки цієї недуги, то в період 2005-2010 років зафіксовано понад сотню випадків захворювання. У санепідстанції зазначають, що з кожним роком ці показники зростають.

– Інкубаційний період хвороби Лайма – від 1 до 53 днів. Тобто перші ознаки захворювання з'являються в середньому через 2 тижні. Підйом температури, слабість, характерне почервоніння у місці укусу, пізніше можуть з'явитися суглобові болі, симптоми ураження нервової системи, серцево-судинної, – зазначає заввідділенням.

Для підтвердження діагнозу не раніше, як через місяць, необхідно дослідити сироватку крові. Проблема в тому, що на Тернопільщині подібних досліджень не проводять. Раніше кліща та кров переправляли на аналіз у Львів в Інститут наукових досліджень. Подібні досліди заклад проводив за власні кошти. Зараз фінансування установи скоротилося, тому досліджувати кров на це захворювання нікому, хіба що людина виявить бажання зробити аналіз за власні кошти. Єдина надія – на нову лабораторію, яку за кошти виграного гранту планують збудували протягом наступних трьох років.

Мухи особливою «кусючістю» не відзначаються, втім шкоди від них не менше.

– Перелітаючи з відходів на харчові продукти, мухи спричиняють їх забруднення і таким чином можуть розносити збудників цілого ряду захворювань. Мухи переносять цисти дизентерійної амеби і яйця глистів, збудників таких бактеріальних кишкових інфекцій, як холера, черевний тиф, паратиф В, дизентерія тощо. Мухи-гематофаги, що харчуються кров'ю, є переносниками інфекційних кон’юнктивітів, трахоми, туляремії, бруцельозу та інших хвороб, – розповідає ентомолог обласної санепідстанції Світлана Величко.

Сказати, скільки жителів області постраждало від брудних лапок цих комах, важко, адже довести, що інфекцію принесла саме «муха-цокотуха» не можливо.

Свійські тварини загрожують сказом, а змії – отрутою

Випадків сказу у тварин за 6 місяців цього року на Тернопільщині виявили стільки ж, скільки за весь минулий рік. Шістнадцять тварин, хворих на сказ, виявили від початку року на Тернопільщині. А в медичні заклади області звернулось понад тисячу людей, покусаних тваринами. Серед заражених – 5 лисів, 5 собак, 3 коти, велика рогата худоба і коза. Собаки не бродячі, а домашні, що дуже насторожує епідеміологів.

Також від початку року в області зареєстровано три випадки контакту зі зміями. 24 травня цього року в Теребовлянську районну лікарню з діагнозом «укус змії» госпіталізовано малолітнього жителя села Різдвяне. Натомість в обласному управлінні охорони здоров’я заперечують факт укусу дитини змією.

У прес-службі Міністерства охорони здоров’я України не заперечують, що випадки укусів отруйними зміями у західних регіонах почастішали. МОЗ додатково замовило понад півтисячі доз протиотрути. 20 доз сироватки проти гадюки звичайної має надійти у тернопільське обласне управління охорони здоров’я.

Зоряна Гарасимів, «Номер один»

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.