Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

…А як все починалося оптимістично! Мало не під фанфари, в рамках славнозвісного проекту «Нове життя» у Тернополіоголосили про початок реконструкції перинатального центру «Мати і дитина». Тоді, восени 2012-го, здається раділи всі.

ПОЧАТОК: ЗА «ЗДРАВІЄ»!

Раділи тернопільські молодички із явно заокругленими животиками. Тішилися і акушери, і лікарі, яким доведеться працювати в «реконструйованому», «оновленому», «надсучасному» перинатальному центрі. Стримано усміхалися чиновники з ОДА – ось воно, «покращення життя вже сьогодні», а ви собі думали! Мовляв, знай наших, ми такі, все обіцяне виконуємо, не кидаємо передвиборних обіцянок на вітер. Адже 52 мільйони гривень виділила держава, аби в Тернополі з’явився новий сучасний перинатальний центр. Мета такої щедрості – «покращення демографічної ситуації, зниження інвалідності, материнської та малюкової смертності шляхом підвищення акушерської та перинатальної допомоги».

Тоді, влітку 2012 року тернопільські медики стверджували, що реконструйований перинатальний центр дозволить майже на 30% знизити дитячу смертність, а на 10% – жіночу. А ще – покращаться умови перебування вагітних, породіль та роділь, будуть відкриті індивідуальні пологові зали, обладнані сучасним устаткуванням. У них працюватимуть лікарі бригадним методом. Перинатальний центр єдиний в області, який обслуговуватиме вагітних з передчасними пологами, з патологіями та з вродженими вадами розвитку плода. Передбачалось, що в оновленій будові лікарі змогли прийматимуть від 20 до 25 пологів, тоді як зараз  приймають 8-10. І все це благо мало настати вже через кілька  місяців…

А десь там, поза камерами і оптимістичними промовами очільників області про новобудову, стримуючи багатозначну посмішку, потирали руки потенційні будівельники.

ПОСПІШНИЙ «КОНКУРС» – ЯК ДЗЕРКАЛО «ОСОБЛИВИХ ЕКОНОМІЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ПОТРЕБ»

І ось, 20 вересня 2012 року відбулася «визначальна» для майбутнього перинатального центру у Тернополі подія. Це – засідання комітету з конкурсних торгів управління капітального будівництва Тернопільської ОДА. На порядку денному – обговорення питання щодо проведення процедури закупівлі в одного учасника наступного об’єкту – «Реконструкція існуючих будівель комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» по вул. Замкова, 10 в м.Тернополі».

Там, на засіданні й було вирішено обрати процедуру закупівлі робіт в одного учасника для згаданого об’єкта. Мотивація: «обмеження термінів виконання реконструкції, погіршення показників стану здоров’я дітей і матерів, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, недопущення прав порушення прав громадян на охорону здоров’я та медичне обслуговування, виникнення особливих економічних та соціальних потреб» (!).

І ось,  «борці-уболівальники» з комітету з конкурсних торгівлі  за стан здоров’я дітей і матерів вирішили, що терміново треба розпочинати справу. І то вже, бо ж виникли «особливі економічні та соціальні потреби». У кого? Дізнаємось дещо пізніше.

І так, того ж таки дня, 20 вересня 2012 року о 15 годині відбуваються переговори між Управлінням капітального будівництва Тернопільської ОДА, Товариством з обмеженою відповідальністю «Техно-Буд», дочірнім підприємством «Тернопільське управління механізації» та приватним підприємством «М-буд». Обговорювали процедуру закупівель в одного учасника. Представники  «Тернопільського управління механізації» та приватного підприємства «М-буд» відмовилися виконати запропоновані обсяги робі на перинатальному центрі. А директор ТОВ «Техно-Буд»  Депас В.М сказав, що його підприємство готове виконати увесь комплекс будівельно-монтажних робіт на відомому об’єкті до кінця грудня 2012 року. Для цього, мовляв є все – робоча сила, обладнання і механізми. Так і вирішили: «погодити згадане товариство, як учасника процедури закупівлі робіт в одного учасника по об’єкту. Ціна пропозиції – 29 млн 372 тис 382 грн.

Через чотири дні відбуваються успішні, а хто б сумнівався, переговори управління капітального будівництва ОДА і фірми «Техно-Буд», результат яких – названа фірма стала переможцем процедури щодо виконання робіт на перинатальному центрі.

Потім – засідання комітету з конкурсних торгів, на якому його члени заявили, що вони ретельно вивчили й проаналізували документи, надані ТОВ «Техно-Буд» і визнали, що вони відповідають усім кваліфікаційним критеріям.  Згодом, 15 жовтня оприлюднено матеріали закупівель.

«Тендер, йшлося у повідомленні, проведено за неконкурентною процедурою «закупівля в одного учасника». Нагальну потребу у здійсненні закупівлі обґрунтовують розпорядженням голови Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна щодо урочистого відкриття перинатального центру в грудні 2012 року.

Обрання підрядником «Технобуд» пояснюється необхідністю «залучення досвідченого генпідрядника». І ще. За інформацією сайту «Наші Гроші», «Засновником тернопільського ТОВ «Техно-Буд» наразі є Євгенія Лукіна. До жовтня 2010 року співвласником фірми був Василь Лукін, керівник фракції Партії регіонів у міській раді Тернополя, член постійної комісії з питань використання комунального майна. До замовлення по перинатальному центру за останні чотири роки фірма виграла лише три тендери на загальну суму 22,34 млн грн.

Також на початку жовтня було оголошено тендер на закупівлю медичного обладнання та меблів для центру, очікувана вартість закупівлі – 12 млн грн.». Отака «перинатальна» прелюдія.

БЮДЖЕТ ВСЕ ВИТРИМАЄ. А ПАЦІЄНТИ ПЕРИНАТАЛЬНОГО?

…Прийшов Новий, 2013 рік, а обіцяного владою відкриття перинатального центру у Тернополі так і не відбулося.

Не до того було – політичний, шум, гам, вибори, де там до перинатального центру. Щось там роблять хлопці, вантажівки їздять туди-сюди, всюди цемент, штукатурка летить, одним словом – будова, що тут скажеш.

Тодішній начальник головного управління охорони здоров’я Михайло Бортняк повідомив, що реконструкція пологового будинку, що на Замковій, триває уже понад три місяці. Зовнішні будівельні роботи уже завершені, зараз підрядники працюють над внутрішніми приміщеннями. На ці будівельно-ремонтні роботи уже використано 15 мільйонів гривень. Загальна вартість проекту становить 44 мільйони гривень. Попередньо на проектування та інші потреби з обласного бюджету уже було виділено 1 мільйон 150 тисяч. Ще 12 мільйонів з держбюджету, як зазначив Михайло Буртняк, надійшло на закупівлю медичного обладнання для Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина». «Частина медтехніки – монітори, кювези, ультразвукова апаратура – уже є в області на складі спецмедбази, а частина ще повинна надійти. Окрім того, нещодавно Фонд Пінчука для області надав ультразвуковий апарат для новонароджених за 250 тисяч гривень. Ще один ультразвуковий апарат фірми «Toshiba» перинатальний центр придбав за 920 тисяч гривень через японське посольство». За словами Михайла Буртняка, використали для цього позабюджетні кошти».

І тут, раптом, як грім серед ясного неба – повідомлення про те, що народний депутат Олексій Кайда звернувся із запитом до Генеральної прокуратури щодо ремонту перинатального центру у Тернополі. Депутат заявив, що «на цьому ремонті вже вкрали купу грошей». Після цього, вже видно, з вказівки Генпрокуратури, обласна прокуратура розпочинає перевірку за фактом використання бюджетних коштів під час реконструкції перинатального центру. І так, поки чиновники звітували про те, що заважає відкрити згаданий центр, поки прокуратура розпочинала перевірку, коштів з бюджету, виділених на реконструкцію, меншало, як і надії потенційних пацієнтів потрапити в омріяну надсучасну будівлю…

«ПЕРИНАТАЛЬНИЙ» КОШТОРИС: КОЛИ ДВА НА ДВА – НЕ ЗАВЖДИ ЧОТИРИ…

Після тривалого листування у формі інформаційних запитів і очікування відповідей перед нами поступово вималювалась картина порушень під час реконструкції перинатального центру.

Виявляється, що ТОВ «Техно-Буд», як стверджує прокурор області Г.Мовчан, упродовж жовтня-грудня 2012 року …подавало службовим особам Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА недостовірні дані. І через це було завищено вартість виконаних робіт на 168 588 11 грн.

Цікаво, чого це службові особи згаданого управління так легко підписували акти виконаних робіт? Адже не треба бути сильним фахівцем у будівельній галузі, аби звірити, скільки, скажімо в середньому коштує унітаз чи мішок клею-цементу у магазині і той, що придбав «Техно-Буд». У цьому ми переконалися, проаналізувавши документи, копії яких нам надав народний депутат України Олексій Кайда. Це – проектно-кошторисна документація реконструкції на 264 листках. Крім явно, майже в окремих випадках, удвічі завищених цін, ділки із цієї фірми завищували обсяги фактично виконаних робіт, включали витрати на тимчасове електричне освітлення, охорону об’єкту до прямих витрат. Звідси й набігали такі «кругленькі суми», осідаючи за потурання чиновників з ОДА в кишенях махінаторів.

«Перинатальна» арифметика виглядала так: як не крути, а все одно виходить, що витрати усюди були більшими, ціни високими, а звідси – більшало витрачання бюджетних коштів.

Пряма зацікавленість чиновників з ОДА у тому що робилось в перинатальному центрі прослідковується й в іншому. У тому, що громадськість області упродовж тривалого часу не могла дізнатися про загадані оборудки. Блокувалися будь-які спроби журналістів дізнатися правду про реконструкцію. Про це свідчать і відповіді на наші інформаційні запити. Ми довго не могли ознайомитися із документами справи, зокрема, вже згадуваним кошторисом. В ОДА казали, що ці документи вилучені працівниками міліції й їх надати не має можливості. Ми знайшли таку можливість.

Майже 170 тисяч гривень розтрачених, а кажучи пряміше – вкрадених у держави коштів…

Хто конкретно за це відповідатиме? Хто відповість не тільки за це, але і за 18 тис грн. затриманих заробітних виплат працівникам, котрі виконували реконструкцію. Це вже аж після втручання прокуратури людям погашено заборгованість.

Нині на тлі не до кінця з’ясованих обставин оборудок з будівництвом перинатального центру, в Тернопільській області багатьма іронічно сприймається заява очільників ОДА про те, що «на виконання соціальних ініціатив Президента в області до кінця 2013 року буде створений соціальний центр матері і дитини. Чи не чекає його така ж доля, як і перинатального центру – реконструйованого довгобуду, який продовжує приймати пацієнток. До речі, про побутові жахи, які там нині кояться, можна дізнатися ось з цього посилання.

Остаточну крапку в нашому розслідуванні щодо корупційних діянь в Тернополі не поставлено. Ми чекаємо відповідей від силових структур області та Генпрокуратури. Бо ж відома аксіома – хтось таки мусить відповісти за порушення закону. А інакше – держава, де не дотримуються закони не вважається такою. У певних колах  це  називається «общак».

Тож сподіваємось, ми таки повідомимо громадськість, про те, як у Тернополі чи у Києві, ті, кому дано таке право і хто зобов’язаний це зробити – розібралися із оборудками навколо перинатального центру. Запитання тільки одне: коли?

Орест Сарматський, CorruptUA

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.